EMI sliter med stor gjeld

Gamle Beatles-plater ble som nye og gjorde underskuddet mindre.

Gamle sanger og minner ble som nye da EMI samlet alle Beatles-innspillingene i en lekker boks og la den ut for salg i fjor høst.
  • Gro Strømsheim

De er ikke akkurat det nyeste på hitlistene, men salget av Beatles’ album reddet plateselskapet EMI fra et dundrende underskudd.

I går la selskapet frem resultatet for regnskapsåret som endte i slutten av mars og i 2009/10 tapte EMI 512 millioner pund, som tilsvarer fem milliarder norske kroner.

Men det store tapet er likevel en forbedring fra året før, da de tapte hele 1,57 milliarder pund, rundt 15,5 milliarder norske kroner.

13 millioner album

Inntektene økte med fem prosent til 1,65 milliarder pund.

Det positive salgshoppet skyldes i hovedsak de gamle Beatlesinnspillingene, som ble fikset opp, samlet i en lekker boks og solgt på nytt i fjor høst. Nyutgivelsen har så langt resultert i mer enn 13 millioner solgte plater.

Selskapet har også en rekke andre store artister i stallen, blant dem Coldplay, Lily Allen, Depeche Mode, Katy Perry og Robbie Williams.

Må ha kapital

Et stort og akutt problem for EMI er gjeldsbyrden, de skylder tre milliarder pund til Citigroup. 27 millioner pund forfaller ved slutten av året og ledelsen sier de må ha tilførsel av kapital for å oppfylle sine forpliktelser overfor banken, skriver BBC.

— Det var aldri meningen at vi skulle ha denne gjelden i dag. Da lånet ble tatt opp i 2007 var det under helt andre forutsetninger enn i dag, sier talsmann Neil Bennett til Bloomberg.

Bennett er opptatt av selskapets drift viser en positiv utvikling og at selskapet jobber med å videreutvikle nye salgskanaler og digitale plattformer.

EMI er, tross underskuddet, godt fornøyd med innsatsen, sett i lys av de enorme utfordringene platebransjen står overfor, sier de i en pressemelding.

Flere enn 13 millioner album har blitt solgt av samleboksen til The Beatles. Her kikker en mann på samlingen i en butikk i London.