Økonomi

Stordalen tok ut halv milliard i utbytte – ansatte reagerer

Petter Stordalen tok i årene 2015 til 2017 ut nær en halv milliard kroner i utbytte fra ett av sine holdingselskap, ifølge Dagens Næringsliv.

Petter Stordalen tok i årene 2015 til 2017 ut nær en halv milliard kroner i utbytte fra ett av sine holdingselskaper, ifølge Dagens Næringsliv. Dan P. Neegaard

 • NTB

Choice-eier Petter Stordalen har tatt ut 585 millioner kroner i utbytte fra selskapet Strawberry Fields, som leier ut eiendommer til Choice-kjedens hoteller, i perioden 2014 til 2018, skriver E24.

Samtidig raser de ansatte etter å ha fått 15 øre i timen i lokalt tillegg. Saken ble først omtalt i Frifagbevegelse.

– Nå begynner folk å bli lei og irritert. Derfor forbereder vi oss til streik neste år. Folk er lei av å få null og ingenting, sier Merethe Solberg til E24.

Hun er leder i Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer ansatte innenfor blant annet hotellnæringen.

– En hån

Solberg kaller tillegget på 15 øre timen for «en hån».

– Vi ser at det går bra i Choice-kjeden når Stordalen tar ut store utbytter selv. Det er de ansatte som er med på å gi den verdiskapningen. Vi mener de skal ha igjen for det de er med på å skape, sier hun.

Choice-kjeden gir følgende kommentar via kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland:

– Vi følger de sentrale lønnsforhandlingene og gir de tilleggene som gjør at våre ansatte har en lønnsutvikling i tråd med bransjenormen. Når det meste tas ut i det sentrale oppgjøret, er det vanskelig å ta ut mer i det lokale oppgjøret, skriver hun i en epost til E24.

Hun understreker videre at kjeden «følger bransjens lønnsnivå, det gjelder alle nivåer og yrkesgrupper i selskapet, og alle våre hoteller er selvstendige enheter».

Choice-hotellet The Hub i Oslo sentrum er blant landet største, og har 810 rom. Berit Roald / NTB scanpix

Opprør i hotellbransjen

Årets mellomoppgjør mellom LO og NHO ga ansatte i hotell og restaurant et generelt lønnstillegg på 2,50 kroner i timen, et lavlønnstillegg på 2 kroner per time og et såkalt garantitillegg på 1,75 kroner i timen fra 1. april, ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Oversikten hos TBU viser at ansatte i hotell- og restaurantbransjen hadde en gjennomsnittlig årslønn på 373.300 kroner i fjor.

Ansatte i andre store hotellkjeder har også rast mot sine arbeidsgivere etter årets oppgjør. Resultatet i de lokale lønnsoppgjørene i Scandic og Radisson var null, ifølge en undersøkelse Magasinet for fagorganiserte har gjort. Thon-kjeden har ikke hatt sine lønnsforhandlingen ennå, men de ansatte fikk 10 øre i timen i fjor.

Skattesmell på 161 millioner kroner

Dagens Næringsliv skriver søndag at Stordalen har fått en ekstraskatt på 161 millioner kroner for utbytte han tok ut i årene 2015–2017 på nær en halv milliard kroner.

Ifølge avisa har han ment at dette skulle være skattefritt. Nå viser det seg at utbyttet i løpet av 2018 og 2019 er blitt klassifisert som skattepliktig inntekt. For de aktuelle årene øker Stordalens skattelignede inntekt med 487 millioner kroner, og skatteregningen øker med 161 millioner kroner.

– Petter har gitt myndighetene nok informasjon til å foreta en vurdering, og deres vurdering er at inntekten skal oppjusteres, skriver finansdirektør Mads Bereder Koch i Strawberry i en epost.

Ifølge finansdirektøren har det ikke påløpt noe straffeskatt.

 1. Les også

  Han har 15 hoteller i sentrum. Nå innrømmer Petter Stordalen at han ikke har tatt nok hensyn til bymiljøet.

 2. Les også

  Petter Stordalen tildelt hederspris

 3. Les også

  Petter Stordalen tjener penger på sine hoteller alle andre steder enn i Stavanger

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Petter Stordalen
 2. Utbytte
 3. Næringsliv

Relevante artikler

 1. NORGE

  DN: Stordalen tegnet pandemiforsikring

 2. ØKONOMI

  Stordalen selger Stockholm-hotell for 1,54 milliarder

 3. OSLOBY

  Petter Stordalen kan bli Årets osloborger : – Oslo er 95 % veldig bra

 4. ØKONOMI

  Stordalens Strawberry har fått 131 millioner i kontantstøtte

 5. KULTUR

  Tjente millioner på krim i fjor

 6. ØKONOMI

  I over ti år har Petter Stordalen forberedt seg på en krise – bare ikke denne