Økonomi

Rapport: Facebooks algoritmer anbefaler innhold der holocaust fornektes

Facebooks algoritmer «anbefaler aktivt» innhold som fornekter nazistenes jødeutryddelser, ifølge en analyse fra britiske Institute for Strategic Dialogue.

Et stort skilt med logo utenfor Facebooks hovedkvarter i Menlo Park i California. Ben Margot / AP / NTB scanpix

 • NTB

Gruppa jobber mot ekstremisme. Funnene i rapporten omtales i The Guardian.

Når brukerne skriver «holocaust» i Facebooks søkefunksjon, foreslår Facebook en rekke sider der Hitlers jødeutryddelser fornektes. Her finnes igjen lenker til utgivere som selger litteratur med historisk revisjonisme eller holocaustfornektelse, og også til sider dedikert til den britiske holocaustfornekteren David Irving, ifølge Institute for Strategic Dialogue (ISD).

Det har den siste tiden vært et økende internasjonalt press mot Facebook, både fra folk som overlevde jødeutryddelsene under krigen og andre, for å fjerne slikt materiale.

Forrige onsdag kunngjorde Facebook at selskapet nå vil fjerne konspirasjonsteorier om at det jødiske folket «kontrollerer verden». Selskapet har imidlertid vært nølende til å kategorisere holocaustfornektelse som hatefulle ytringer, noe ISD kritiserer.

Gruppa har også funnet minst 36 Facebook-grupper med totalt 366.068 følgere som enten er dedikert til fornektelse av holocaust eller inneholder slikt materiale.

– Vi fjerner alle poster som hedrer, forsvarer eller forsøker å rettferdiggjøre jødeutryddelsene. Det samme gjelder innhold der ofrene hånes, beskyldes for løgn eller tar til orde for vold mot jøder, sier en talsperson for Facebook til avisen.

– Vi fjerner også grupper og sider der holocaustfornektelse diskuteres, fra anbefalingene og referansene til dem i søkeforslagene. Selv om vi ikke fjerner materiale bare fordi det er usant, så er mange av postene der holocaust fornektes, likevel i strid med vår politikk om hatefulle ytringer, sier talspersonen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Bergans stanser annonser på Facebook og Instagram

 2. DEBATT

  Facebook profitterer ikke på hat

 3. ØKONOMI

  Coca-Cola og Starbucks kaster seg på boikott mot Facebook

 4. VERDEN

  Facebook med nye retningslinjer om hatefullt innhold. Storannonsør legger press på Facebook og Twitter.

 5. KOMMENTAR

  Aksepterer han at demokratiet trues så lenge det gjør ham selv enda rikere?

 6. KULTUR

  Ny rapport: Falsk informasjon om korona spres fire ganger raskere enn offisiell informasjon