Økonomi

Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef

Økokrim har henlagt siktelsen om grov korrupsjon for tidligere administrerende direktør Jo Lunder i teleselskapet Vimpelcom.

– Jeg håper virkelig Økokrim lærte av feilene de gjorde i denne saken, sier en lettet Jo Lunder.
  • og NTB
  • Stine Barstad
    Journalist

– Jeg har aldri hatt noe å skjule i denne saken, og det er dette jeg har sagt hele tiden. Dagens henleggelse er en bekreftelse på at jeg alltid har snakket sant, sa Jo Lunder under pressekonferanse etter henleggelsen, ifølge Dagens Næringsliv.

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble pågrepet av politiet på Gardermoen i november 2015 og kastet på glattcelle.

Lunder ble siktet for medvirkning til grov korrupsjon i forbindelse med en større internasjonal etterforskning av korrupsjon i Usbekistan.

«Personlig katastrofe»

Lunder har hele tiden avvist å ha medvirket til korrupsjon. Han har vist til at han gjorde det han kunne for å undersøke før han godkjente en omstridt transaksjon til Usbekistan, som Vimpelcom senere har innrømmet var korrupsjon.

– Jeg har hele tiden sterkt tilbakevist alle beskyldninger om min personlige medvirkning til korrupsjon. De er helt grunnløse. Jeg har tvert imot behandlet mistankene om korrupsjon korrekt og samvittighetsfullt, sa Lunder under høringen om Vimpelcom-saken i Stortinget våren 2016.

Lunder ble permittert fra jobben som konsernsjef i selskapet til milliardæren John Fredriksen etter siktelsen. Lunder omtalte under høringen i Stortinget arrestasjonen og siktelsen som en «personlig katastrofe».

Under pressekonferansen la ikke Lunder skjul på at saken har vært en stor belastning, både økonomisk og på andre måter for ham og familien.

– Alt begynte å brenne, og jeg står nå på en branntomt, sa Lunder under pressekonferansen.

Indikerer millionsøksmål

– Det er lite tvil at Økokrim har påført meg stor skade. Det er god mulighet for at Økokrim bør stilles til ansvar for denne skaden, men vi har foreløpig ikke vurdert erstatningskrav i detalj, sa Lunder.

Lunders advokat, Cato Schiøtz, undertreket at Økokrims håndtering av saken har påført Lunder store økonomiske tap.

- Økokrim kunne ha spart fellesskapet for millioner dersom de hadde håndtert denne saken på en bedre måte, sier Schiøtz

Vedtok rekordbot

Teleselskapet VimpelCom, der Telenor var storeier, har erkjent at det er begått korrupsjon. I 2016 vedtok selskapet en bot på rekordhøye 795 millioner dollar til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap VimpelComs tidligere administrerende direktør hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Henlagt etter bevisets stilling

Økokrim skriver i en pressemelding at etterforskningen har vært omfattende, med dokumentinnhenting og avhør i Nederland, Sveits og USA i tillegg til Norge. Det siste avhøret ble ifølge Økokrim foretatt i USA i høst.

– Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

  • Bakgrunn: Dette er Telenor-saken på to minutter

Les mer om

  1. Jo Lunder
  2. Korrupsjon
  3. Telenor