Økonomi

Ny lånegrense skal bremse boligmarkedet: - Bra for å dempe prispresset for førstegangskjøpere

Finansdepartementet strammer inn på bankenes muligheter for å gi boliglån. – Forskriften er bra for å dempe prispresset for førstegangskjøpere, mener megler.

Eiendomsmegler Joachim Norum Larsen i DNB Eiendom var nesten alene på visning i Markveien onsdag kveld.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Eiendomsmegler Joachim Norum Larsen i DNB Eiendomsmegling har visning på en 45 kvadratmeters leilighet i Markveien på Grünerløkka i Oslo onsdag kveld. Tidligere på dagen fastsatte Finansdepartementet ny forskrift om krav til nye boliglån. Den trer i kraft fra årsskiftet. Formålet er å bremse bankens utlån for å dempe prisveksten på boliger.

– Forskriften er bra for å dempe prispresset for førstegangskjøpere, mener Norum Larsen.

Maks fem ganger inntekt

Departementet innfører en rekke nye regler i forskriften. Kravene til bankene utlån blir nå:

 • Et nytt krav er at gjelden maksimalt kan være fem ganger lånekundens brutto inntekt. Et par som tjener 400.000 kroner hver kan dermed låne maksimalt 4 millioner kroner
 • Kravet om at lånekunden må stille med minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital videreføres. Men det kommer et nytt krav om at den som kjøper bolig nummer to (sekundærbolig) i Oslo må stille med 40 prosent av kjøpesummen som egenkapital.
 • Bankene får fortsatt lov til å avvike fra forskriften for en andel av lånene, hvis sikkerheten ellers er god. Men for boliglån i Oslo senkes andelen fra 10 til 8 prosent av innvilgede lån i et kvartal. For resten av landet opprettholdes grensen 10 prosent av innvilgede lån
 • For lån der lånesummen er over 70 prosent av kjøpesummen, skal banken etter den gamle forskriften kreve betaling av avdrag. Denne grensen senkes fra nyttår til 60 prosent. Det vil si at færre får avdragsfrihet.
 • Grensen for hvor mye såkalte rammelån (lån uten avdragsplikt) kan utgjøre av boligens verdi senkes fra 70 til 60 prosent.

Endelig kom det noen

Megler Larsen i DNB Eiendom tror ikke de nye forskriftene vil dempe prisveksten så mye som myndighetene håper på.

– Boligmarkedet i Oslo er ekstremt hot. Det er mye folk på visningene og leilighetene går til høye priser, sier han.

Men hadde boligmarkedet vært som i Markveien onsdag kveld, hadde det ikke vært behov for ny forskrift. Det er tomt for folk.

Omsider kommer det noen.

– Jeg er her og titter for ungene mine, sier kvinne som er innom.

Hun er den eneste som er innom visningen mens Aftenposten er der. Julestria er nok årsaken. Hun vil ikke ha navn og bilde i Aftenposten.

– Det er vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet uten hjelp fra foreldrene, sier hun likevel.

Larsen sier førstegangskjøpere mellom 20 og 35 år er de som kommer på visning til slike små leiligheter som i Markveien.

– Blant de yngste er det mange som nevner at de får hjelp fra foreldrene, sier han.

Jensen fikk råd

Finanstilsynet ga tidligere i år råd til finansminister Siv Jensen om å stramme inn boliglånsforskriften.

Forskriften gjelder nye lån med pant i bolig. Eksisterende boliglån reguleres ikke og kan flyttes mellom banker som før.

De nye reglene innføres ifølge finansminister Siv Jensen for å hjelpe særlig unge i etableringsfasen å komme inn på boligmarkedet.

– Boligprisveksten er høy i store deler av landet, men særlig i Oslo. Jeg har derfor valgt å rette enkelte av tiltakene inn mot boliglån i Oslo, men samtidig opprettholde god fleksibilitet også der, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i pressemeldingen.

Stor gjeld gjør husholdningene mer sårbare for fall i boligprisene eller renteøkninger, og øker risikoen for at de senere må stramme inn på forbruket, mener finansministeren.

– Den nye forskriften setter klare krav til bankenes utlånspraksis, samtidig som vi gir bankene fleksibilitet til fortsatt å utøve godt bankhåndverk. Vi ønsker at unge i etableringsfasen skal ha mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, sier Jensen.

Begeistret sjeføkonom

– Førsteinntrykket av forskriftene er bra. Finanstilsynet var tidligere imot å ha regionale forskrifter, så dette skal vi være begeistret for, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom Eika Gruppen.

Han mener prisene i hovedstadsområdet har steget problematisk mye på leiligheter.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror det er mange som har kjøpt fem-ti leiligheter.

– Uansett hva boligbyggerne sier tror jeg det er spekulative kjøp i småleilighetsmarkedet. Dette er spekulasjon som påfører hele samfunnet risiko, sier Andreassen.

– Jeg tror innstrammingene vil ha effekt, at prisene dempes og færre blir med i budrunder. Folk vil bli mer forsiktige.

Bransjen: For tidlig å si om det vil påvirke boligprisene

Forslaget om innstramminger for Oslo-kjøpere overrasker Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, meglerbedriftenes organisasjon.

– Vi synes det er synd det er nødvendig å gjøre tiltak i Oslo, men det er nok nødvendig når man ser på markedet i dag, sier Dreyer.

Han synes det er vanskelig å si hvor mye innstrammingene for lån til sekundærbolig har å si for boligprisene, men tror innstramming for avdrag og gjeldsvekst for hele landet kan påvirke.

Meglertopp Christian V. Dreyer synes det er synd, men nødvendig at Oslos boligmarked krever spesialtiltak.

– Det viktigste er at Siv Jensen beholdt bankenes mulighet til å være fleksible. Det er viktig der boligmarkedet går dårlig og for enkeltpersoner som trenger fleksibilitet i krevende situasjoner.

– Strengt krav om maks fem ganger inntekt

Kravet om maksimalt fem ganger bruttoinntekt er strengt, mener forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

– Bankene har i stor grad gått bort fra slike tommelfingerregler, men bruker i stedet Sifo-modellen for å beregne husholdningens samlede betjeningsevne. Dette er det gode grunner til, sier Picard.

Det er så mange andre faktorer som spiller inn på betjeningsevne enn lønn, påpeker hun.

– En husholdning med to høye inntekter, som hverken har barn eller for eksempel bil, kan fint betjene et lån som er mer enn fem ganger sin egen inntekt, sier hun.

Glad for at Oslomarkedet tas tak i

Adm. dir. Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er positiv til forskriftens regionale innretting.

Det er fornuftig å rette innstramming mot Oslo, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi vil gi finansministeren kred for de tre grepene som er gjort. Vi har ment at man må tenke regionalt. At man skiller skarpt mellom primær- og sekundærbolig er bra, sier Geving.

Geving tror noen nok vil få problemer med å få lån når gjeldsgraden settes til maks fem ganger inntekten, men mener grepet er bra for den langsiktige stabiliteten i boligmarkedet. Å låne seks-syv ganger inntekten er risikabelt, mener han, men maksgrensen vil også sørge for at enkelte vil slite med å komme inn på boligmarkedet i Oslo.

Les mer om

 1. Boliglån
 2. Finansdepartementet
 3. Siv Jensen
 4. Finanstilsynet
 5. Økonomi