Økonomi

Milliardær satser på dette selskapet fra Oslo

Tyrkias største lavprisselskap, Pegasus Airlines, har ikke mistet troen på det norske markedet og satser for fullt på ruter til Tyrkia.

Flyene til Pepasus Airlines blir oftere å se på Oslo Lufthavn, selskapet håper å kare til seg en større andel av trafikken mellom Gardermoen, Istanbul og Antalya.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Pegasus er eid av den den tyrkiske milliardæren Şevket Sabancı. Hans nettoformue på 8 milliarder norske kroner har gitt selskapet muligheten til å satse hardt i det turbulente flymarkedet til Tyrkia. Ikke minst gjelder dette fra Norge.

De senere års terroraksjoner og spente politiske situasjon har ført til at turisttrafikken til landet har stupt. Fra Norge er situasjonen i dag den samme som fra de øvrige europeiske landene:

Mens kyststripen på sørkysten var et av de mest populære og billigste reisemålene for solturistene, har markedet tilsynelatende klappet sammen, og etterspørselen etter flybilletter har lidd samme skjebne.

Vil klore seg fast i Norge

Sjefen for Pegasus, Mehmet Nane, har stor tro på at turisttrafikken til Tyrkia fra Norge vil ta seg opp igjen.

Det har gjort at bl.a. en stor reiseoperatør som Apollo ikke har et eneste charterfly fra Norge til Tyrkia til sommeren. Det nasjonale flyselskapet, Turkish Airlines, er blitt tvunget til å sette flere titalls fly på bakken og også kuttet en av tre avganger mellom Oslo og Istanbul som følge av sviktende etterspørsel.

Pegasus, som er raskt voksende i det tyrkiske flymarkedet, er et av de få selskapene som går mot strømmen og har bestemt seg for å klore seg fast i det norske markedet. Pegasus tror etterspørselen vil endre seg, og at antallet norske og europeiske turister igjen vil stige og viser til at fyllingsgraden på flyene er økende.

– Det norske markedet er viktig for oss, og vi merker stor etterspørsel etter billetter fra Oslo både til Istanbul og Antalya. Dette er blitt to nøkkelruter for oss. I tillegg reiser en betydelig andel norske passasjerer videre med oss på våre forbindelser til Midtøsten og Asia, sier konsernsjefen i Pegasus, Mehmet Nane, til Aftenposten.

Økende trafikk fra Norge

Passasjertrafikken mellom Norge og Tyrkia hadde ifølge Avinor sitt toppnivå i 2013 med 400.000 reisende. Da kokte det formelig i tyrkias turistindustri. Etter det har interessen fra turistene dalt, og for 2016 anslår Avinor at trafikken vil synke til 240.000 reisende.

Nane sier at Pegasus satser på Oslo fra sin Istanbul-base på flyplassen Sabiha Gokcen. I motsetning til alle andre som kutter til dels hardt i sine trafikkprogrammer, tar Pegasus sikte på å opprettholde sine fem ukentlige avganger til Oslo. Selskapet åpner til og med for en økning:

– Vi har en betydelig trafikk fra Oslo, og hvis vi klarer å få den til å vokse enda mer er det derfor mulig at vi øker satsingen ytterligere på denne ruten, sier Nane.

Les mer om

  1. Apollo
  2. Istanbul
  3. Norwegian
  4. Tyrkia