Vimpelcom-sjef går på dagen

Nordmann overtar som sjef for Vimpelcom i Russland. Den russiske sjefen trakk seg på dagen etter at han etterforskes for korrupsjon.

Mikhail Slobodin er mistenkt for korrupsjon i sin forrige jobb i et energiselskap, ikke i stillingen som Russland-sjef for Vimpelcom.

Det var sent tirsdag kveld at Vimpelcom, som eies av russiske Alfa Group og norske Telenor, sendte melding om at Mikhail Slobodin trekker seg med umiddelbar virkning.

I børsmeldingen fra Vimpelcoms eierselskap i Nederland, blir det opplyst at den russiske antikorrupsjonsenheten knytter ham til en pågående etterforskning av hans tidligere arbeidsgiver, energiselskapet T Plus.

Ny Telenor-mann til topps

Kjell Johnsen, som overtar som Vimpelcoms sjef i Russland, har bakgrunn fra Telenor. Han har vært sjef for stormarkedsdivisjonen i Vimpelcom.

Les også

Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

Den russiske antikorrupsjonsenheten arresterte mandag to direktører som var toppsjefer i T Plus’ forløper, KES Holding. De knyttes til mistenkelige betalinger av 800 millioner rubler (105 mill. kr) som skjedde da Slobodin var sjef i selskapet, skriver det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg.

Slobodin fortalte det amerikanske nyhetsbyrået at han mandag var på forretningsreise i utlandet.

Vimpelcom-korrupsjonen

Også Vimpelcom har vært i søkelyset for korrupsjon. Selskapet inngikk i februar i år et forlik med det amerikanske justisdepartementet som har etterforsket selskapet.

Vimpelcom gikk med på å betale 795 millioner dollar (6,6 mrd. kr) etter at det var avdekket at selskapet betalte bestikkelser for å sikre seg mobillisenser i Usbekistan.

Les også

Vimpelcom betaler 6,8 milliarder i forlik

To direktør i Telenor ble suspendert, mens Vimpelcoms tidligere norske toppsjef Jo Lunder fortsatt etterforskes av Økokrim for samme forhold.

Telenor vil ut av Vimpelcom

Telenors forrige styreleder Svein Aaser ble tatt i dragsuget etter at næringsminister Monica Mæland (H) ikke lenger hadde tillit til ham. Staten er største aksjonær i børsnoterte Telenor.

Les også

To direktører går av i Telenor

Den nye Telenor-sjefen, Sigve Brekke, har varslet at Telenor skal selge seg helt ut av Vimpelcom.

Vimpelcom har vokst gjennom etablering i mange tidligere sovjetstater og andre såkalte vekstmarkeder. Selskapet har i dag over 200 millioner brukere.