– Vil ta tre år for flybransjen å komme seg

Flyselskapene har tapt 10 milliarder kroner på askekaoset, i følge den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA.

Flyplasser i hele Europa - som her i Manchester - har stått tomme i flere dager som følge av vulkanutbruddet på Island.

SISTE:

Les også

Island: Ett av kraterne ser ut til å ha sluknet

Hver dag flyene har stått på bakken som følge av vulkanasken fra Island, har tapene for luftfartsindustrien vært på opptil 2,3 milliarder kroner.

Det hevder flyselskapenes internasjonale organisasjon International Air Transport Association (IATA).

– En tredel av verdens flytrafikk rammet

– Inntektstapet for flyselskapene er hittil på 1,7 milliarder dollar, skriver IATA i en pressemelding.

På det verste var 29 prosent av verdens flytrafikk berørt og 1,2 millioner passasjerer daglig rammet av stengte flyplasser, ifølge IATA.

– Det vil ta minst tre år for luftfartsbransjen å komme tilbake til normalen etter krisen som følge av asken og stengningene i det europeiske luftrommet, uttalte IATAs-sjef Giovanni Bisignani på en pressekonferanse i Berlin onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hver dag flyene har stått på bakken som følge av vulkanasken fra Island, har tapene for luftfartsindustrien vært på opptil 2,3 milliarder kroner, i følge IATA. FOTO: SCANPIX/AFP PHOTO/FABRICE COFFRINI

Mer enn 11. september

IATA anslår at askekaoset vil koste flybransjen mer enn terrorangrepene 11. september 2001, da luftrommet over USA var stengt i tre dager.

Flere europeiske flyselskap har nå konkursspøkelset hengende over seg, som følge av tapene under vulkankrisen.

IATA ber nå om at regjeringene i Europa trår til og hjelper flyselskapene med kompensasjon for de tapte inntektene, slik amerikanske myndigheter gjorde etter terroranslagene i New York.

75 prosent av flyene går som normalt

Samtidig meldte den europeiske luftfartskontrollen Eurocontrol onsdag formiddag at tre av fire fly i Europa i dag går som normalt.

Etter at også Tyskland åpner sitt luftrom helt fra klokken 11 onsdag, er hele luftrommet over Vest-Europa åpnet for ordinær flytrafikk.

Dermed er alle de viktigste flyplassene i Europa i gang igjen. Både på Kastrup, Heathrow, Schipol, Charles de Gaulle, Frankfurt og München kan flygningene nå gå som normalt, forutsatt at flyselskapene klarer å avvikle sine avganger.

Eurocontrol opplyste at deregnet med at de fikk avgårde litt under halvparten av de 27.500 planlagte flygningene onsdag, men spådde at situasjonen vil være nær normal innen fredag.

Følger fortsatt med på vulkanen

Her hjemme sier også Avinor at situasjonen nå er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander.

– Vi vil slutte å legge ut prognoser på nettet med mindre det skjer endringer i situasjonen. Situasjonen er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander. Men vi er oppmerksomme på vulkanaktiviteten på Island og vil legge ut nye prognoser jevnlig igjen hvis det blir noen endringer, sier pressesjef Sindre Ånonsen.

Luftrommet over Europa vil være åpent til minst onsdag kveld.