Økonomi

Titusener får nytt krav om flyavgiften, kan ende i inkasso

Norwegian gir seg ikke, og sender nå faktura til titusener av passasjerer med krav om å betale den omstridte passasjeravgiften.

Flere titusener Norwegian-passasjerer får i disse dager nok et krav om å betale flypassasjeravgiften på flyreiser som ble bestilt og betalt før 1. juni i år. Nå er kravet påplusset et gebyr. Norwegian avviser ikke at sakene kan ende i inkasso.

  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Kravene kommer denne gangen fra inkasso- og fakturaselskapet Svea Finans, som Norwegian har bedt om å forestå innkrevingen av den omstridte avgiften.

Kundene har allerede fått et krav, og hadde frist på seg til 15. august med å betale avgiften.

– Svært mange, flere hundre tusen passasjerer, betalte avgiften da vi sendte ut betalingsvarsel som kunne belastes med kort. De som ikke har betalt, tolker vi at heller ønsker å motta en faktura. Derfor får de nå en regning fra Svea Finans der vi legger på et gebyr, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Aftenposten.

Dette nye kravet har betalingsfrist 7. september. Gebyret per faktura er på 11 kroner inkludert moms.

  • LES OGSÅ: Har du mottatt dette kravet fra Norwegian?

Rasende passasjerer

Kravene som selskapet har sendt ut, har satt sinnene i kok hos mange reisende som også har opplevd å få store krav i etterkant av en ofte allerede foretatt reise. Mange har derfor nektet å betale.

Den nye passasjeravgiften på 80 kroner (pluss 8 kroner i moms for innlandsreiser) ble innført for flyreiser fra 1. juni i sommer.

Men mange hadde allerede kjøpt og betalt billett lenge før denne datoen, og mente det var uhørt at selskapet krever etterbetaling for en avgift som ikke var innført da billettene ble kjøpt.

For en del kunder kan det dreie seg om hundrevis og tusenvis av kroner som Norwegian nå i etterkant legger på billettprisen.

Kan folk bli nektet å fly?

Sandaker-Nielsen sier at han forstår at kravet kan virke urimelig for kundene, men at Norwegian allerede har forskuddsbetalt første avdrag av passasjeravgiften til staten. Disse pengene forsøker selskapet nå å få tilbake fra passasjerene. Han viser til at Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har støttet selskapet i at det kan kreve pengene.

– Det er ikke vi som får pengene, men staten. Vi har vært mot denne avgiften hele tiden, men når den nå er innført må vi forholde oss til det. Vi er sikre på at vi har et nødvendig juridisk grunnlag for å kreve inn pengene, sier han.

– Vil folk som ikke betaler denne gang, bli møtt med inkassokrav?

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi må nå se hvor mange som velger å betale når de nå får en faktura.

– Kan det bli aktuelt å nekte folk som ikke betaler denne gangen heller, å reise med selskapet før de har gjort opp for seg?

– Nei, det er helt uaktuelt. Det kommer ikke på tale, det kan jeg si helt sikkert.

LES OGSÅ: Sovjetisk vrakgods er blitt stjerne i luftfarten
LES OGSÅ: Slik skal Flytoget skaffe seg flere passasjerer

Les mer om

  1. Norwegian
  2. Reise
  3. Fly
  4. Luftfart
  5. Gardermoen