Kjell Inge Røkke har flyttet til Sveits

Investor og Aker-eier Kjell Inge Røkke (bildet) har flyttet til Sveits.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked.

Det skriver Røkke i et brev til sine ansatte og aksjonærer. Dagens Næringsliv omtalte brevet først.

Røkke flytter selv til Sør-Sveits. Boligen han har på Konglungen i Asker, gir han i gave til ekskona, som skal bo i huset sammen med det tidligere parets to barn.

Røkke skriver at han gjennom pandemien har lært at fysisk tilstedeværelse ikke er like nødvendig for å få ting til å skje i næringslivet. Han vil fortsette det 25 år lange samarbeidet med Akers konsernsjef Øyvind Eriksen til tross for at han har flyttet.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, vil innføre umiddelbar skatteplikt ved utflytting: – Uten en sånn skatt kan man flytte til Sveits og ta med seg store urealiserte verdier og etter fem år ta det ut der. Det er verdier som er skapt av norsk arbeidskraft og norske ressurser. Verdier skapt i Norge skal beskattes i Norge, sier han til E24.

Ordfører Sture Pedersen (H) ble i 2019 kjent for skattestuntet som lokket flere pengesterke nordmenn til Bø. Han er ikke overrasket over at Røkke har flyttet til Sveits. – Jeg blir forstyrra i hodet av at vi ikke tar vare på dem, sier Pedersen til E24. Han viser til «gründere og dyktige forretningsfolk».