Handelskrigen truer amerikanske bønder. Trump lover hjelp.

Trump vil bruke kinesiske tollinntekter til å kjøpe amerikanske landbruksvarer. Dem skal han gi videre som bistand til «sultende land».

Flom har i vår tatt knekken på siloene til mange amerikanske soyabønder, blant annet i Bellevue i Nebraska. Nå kan handelskrigen med Kina gi ytterligere problemer.
  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad

– Usikkerheten er drepende for oss, sier bonden Jolene Riessen i den amerikanske delstaten Iowa til The New York Times.

De langdryge handelssamtalene med Kina har allerede skadet hennes virksomhet. Hun utsetter investeringer fordi hun er usikker på hvordan handelskrigen vil påvirke eksportmulighetene til Kina.

Bøndene i Midtvesten hører til president Donald Trumps kjernevelgere. I mange jordbruksdistrikter fikk han ifølge The New York Times 90 prosent av stemmene da han ble valgt til president.

Men nå røyner det på når det gjelder tilliten. Fredag brøt handelssamtalene mellom USA og Kina sammen i Washington D.C. sammen etter at Trump høynet tollsatsene kraftig natt til fredag.

Soyaprisen sank fredag

Frykten er nå at kinesernes mottiltak vil ramme amerikanske bønder og i særlig grad produsentene av soya.

Kina er det viktigste eksportlandet for amerikansk soyaproduksjon. Før handelskrigen startet importerte kineserne soya for 12 milliarder dollar (105 milliarder kroner) årlig fra USA.

Men i fjor la kineserne toll på soya-importen. Amerikanske bønder hadde håpet at en handelsavtale kunne få fart på handelen igjen og redusere de store lagrene av soya i USA. Det håpet er nå knust for nærmeste fremtid.

Avisen The Business Times melder at prisene på soya for fremtidig levering fredag sank til sitt laveste nivå på ti år på varebørsen i Chicago.

Soya er et av verdens største landbruksprodukter. Det meste blir brukt til å lage dyrefor.

Trapper opp handelskrigen

Trump varslet fredag en kraftig opptrapping av handelskrigen:

  • Han skal iverksette en utsatt heving av tollsatsen fra 10 til 25 prosent på import fra Kina verdt 200 milliarder dollar (1750 milliarder kroner).
  • I tillegg har han startet forberedelsene til å legge toll på resten av vareimporten fra Kina, med en verdi på 325 milliarder dollar (2800 milliarder dollar).

Trump kjøper fra bøndene

For å hindre eventuelle problemer for amerikanske bønder, har Trump tvitret at han vil bruke noe av tollinntektene fra Kina-importen til å kjøpe produkter fra amerikanske bønder.

Han legger mer enn 100 milliarder dollar i forventede tollinntekter i potten. Han vil bruke av disse pengene til å kjøpe mer fra «våre dyktige bønder» enn kineserne nå gjør.

Disse produktene skal Trump sende til «fattige og sultende land» som humanitær bistand.

Toll finansierer helse og veier

Trump har stor tiltro til at toll på kinesisk import vil være bra for USA. Det er ifølge ham lettere og raskere å få til enn handelsavtaler. «Våre bønder vil gjøre det bedre, raskere og sultende nasjoner kan nå bli hjulpet», tvitrer han om sin plan.

Men det stopper ikke der. Trump ser for seg at myndighetene kjøper varer for 15 milliarder dollar fra amerikanske bønder.

Med hans tall for tollinntekter hevder Trump at det «blir mer enn 85 milliarder dollar til overs for ny infrastruktur, helse eller noe annet. Kina vil bremse kraftig ned, og vi vil automatisk øke farten».

Hvem betaler tollen?

Mange av dem som kommenterer Trumps tweeter, skriver at det er amerikanske forbrukere som betaler den kinesiske tollen, ikke kineserne.

Dette avhenger av markedsforhold og etterspørselen for varene det er snakk om.

Hvis amerikanerne kjøper kinesiske varer nesten uavhengig av pris, kan kineserne i stor grad velte tollen over i butikkprisene. Amerikanske forbrukere betaler tollen.

Hvis amerikanere er følsomme overfor prisendringer på kinesiske varer, vil butikkprisene i liten grad endre seg på grunn av toll. Kineserne må ta smellen. Men det kan hende tollinntektene blir beskjedne, fordi importen av varer fra Kina synker.

Trumps 100 milliarder dollar er derfor usikre penger.

Kan bli nye forhandlinger

Det er foreløpig ikke planlagt flere ansikt til ansikt-møter mellom Trump og Kinas president, Xi Jinping, skriver New York Times.

Begge parter beskriver diskusjonene de har hatt som konstruktive. En tjenestemann i Trumps administrasjon uttalte at det er en mulighet for at forhandlingene vil gjenopptas i Beijing i juni.