Økonomi

Ryanair vil få et uanmeldt besøk av norske tilsyn

Det irske flyselskapet Ryanair kan regne med å bli sjekket av norske Arbeidstilsynet og Luftfartstilsynet i en uanmeldt aksjon.

Ryanair-sjef Michael O'Leary kan regne med uanmeldt besøk fra norske tilsynsmyndigheter. Foto: Stian Lysberg Solum

 • Knut-erik Mikalsen

— Undersøkelsen blant flyselskapets ansatte i Norge om hvilke lønns- og arbeidsvilkår de har skal skje snarest. Da regner vi med at det også vil skje raskt, sier førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO til Aftenposten.

Førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO. Foto: Hauge Jon

Hun deltok onsdag på et «toppmøte» om Ryanair etter den siste tids bråk om lønns— og skatteforhold rundt det kontroversielle irske lavprisselskapet som i Norge har ruter fra Moss, Sandefjord og Haugesund.

Hard kritikk

Den senere tid har ansatte stått frem med besk kritikk av arbeidsforholdene de tilbys i selskapet. Forrige uke sto Ryanair-ansatte fram med det fagforeningene karakteriserer som slavekontrakter. Luftfartstilsynet innrømmet at de ikke har ført tilsyn med flyselskapets base på Rygge. Ryanair på sin side hevder at ansatte i Ryanair er ansatt på irske lønns- og arbeidsvilkår, og at selskapet innfrir disse.

Les også

Finansministeren sier Ryanair-ansatte må skatte

Norske myndigheter har aldri sjekket Ryanair, og onsdag ble det derfor avviklet et møte i Samferdselsdepartementet der LO og Parat deltok, sammen med Arbeidsdepartementet.Der ble det besluttet at Luftfartstilsynet pålegges å søke hjelp hos Arbeidstilsynet for å gjennomføre arbeidstilsyn hos Ryanair. Det skal skje snarest, ifølge Samferdselsdepartementet.

Selvkritikk

– Vi har erkjent at det burde ha vært gjennomført tilsyn i Ryanair tidligere. Det er åpenbart at en burde reagert tidligere, sier statssekretær Geir Pollestad i Samferdselsdepartementet etter et møtet..

Luftfartstilsynet overtok ansvaret for å føre arbeidstilsyn med flygende personell fra Arbeidstilsynet i 2010. Først i februar 2013 kom tilsynet frem til at dette ansvaret også gjaldt for Ryanairs base på Rygge.

Les også

Driver Ryanair med «regime-shopping»?

I mellomtiden har YS-forbundet Parat, LO-forbundet Handel og Kontor og Norsk Flygerforbund flere ganger tatt opp det de mener er uholdbare forhold.– Det er grunn til å være kritisk til at det ikke er ført tilsyn. Det er jo det første vi må gjøre nå. Så snart som mulig. Altså snarest, sier Pollestad.

Nytt organ

Les også

- Stoltenberg kan fly med hvilket selskap han vil

Det er dessuten enighet om å opprette et fellesorgan for tilsyn med luftfarten, der partene i arbeidslivet og Arbeidstilsynet skal delta.— Dette er vi veldig godt fornøyd med. Det sikrer et bedre og mer kontinuerlig tilsyn av forholdene innen luftfarten, sier Sundes i LO.

 1. Les også

  Stoltenberg vil ikke fly med Ryanair

 2. Les også

  Ryanair mister passasjerer nok en gang

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Flyselskapene er ikke lovpålagt å ha nok bemanning til å fly deg dit du skal

 2. ØKONOMI

  Ryanair-sjefen vil unngå streik i julerushet - sier han vil akseptere fagforeninger

 3. ØKONOMI

  Luftfartstilsynet får kritikk fra flere hold: Sliter med å tiltrekke seg fagfolk. Lite effektiv drift. Utydelige ansvarsforhold.

 4. ØKONOMI

  – Norske reisende hadde ikke selv godtatt Ryanairs arbeidsvilkår

 5. ØKONOMI

  SAS med irsk datterselskap, ansatte advarer mot å svekke rettighetene

 6. NORGE

  ESA: Norge bryter terrorforskrift i luftfarten