Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria

Norwegian og SAS planlegger å få flydd hjem de første passasjerene fra Kanariøyene i ettermiddag, hvis været tillater det.

Flyplassen på Gran Canaria er full av folk som venter på å komme seg hjem.

Norwegian sier mandag formiddag at de jobber for å sette opp ekstrafly for å hente hjem passasjerene sine i dag. De første flyene kan lette fra Las Palmas sent mandag ettermiddag, hvis værsituasjonen tillater det, heter det i en pressemelding. Dagens fly til Kanaria skal etter planen gå som normalt.

Også SAS ville sette inn ekstrafly med plass til 262 passasjerer, skriver NRK. Flyet skal først bringe passasjerer fra Københavnt til Gran Canaria, og deretter bringe meg seg strandede turister.

Må ha teknisk sjekk før avgang

I pressemeldingen heter det at Norwegian setter sikkerheten svært høyt, derfor vil det bli foretatt en sikkerhetssjekk av de åtte flyene som står parkert på Las Palmas flyplass for å forsikre seg om at de ikke har tatt skade av sandstormene. Målet er at flyene skal være ferdig inspisert i løpet av dagen.

Det samme har SAS besluttet. De setter i ettermiddag opp et ekstra fly. Det tar med passasjerer fra København til Gran Canaria og returnerer deretter med 262 passasjerer til Oslo. Dette tar av fra LPA i løpet av sen ettermiddag/kveld.

– De som skal med dette flyet får SMS fra SAS. Været er bedre og prognosen ser også bra ut. Vi har startet teknisk gjennomgang av flyene og håper at flere av dem blir klarert for avgang i løpet av dagen, heter det i en melding fra SAS.

Passasjerene som har kjøpt reisen gjennom SAS blir orientert via SMS. Reisende som har kjøpt reiser av turoperatør blir informert av turoperatøren om eventuelle avganger i dag.

Over 2.000 nordmenn er værfaste på Kanariøyene.

– Selv om flyplassen formelt sett er åpen, så er det fortsatt et veldig ustabilt vær i området. Denne sandstormen skaper fortsatt store problemer og det gir begrensninger i luftrommet, forteller pressesjef John Eckhoff i SAS til Aftenposten tidlig mandag morgen.

Over 1000 SAS-passasjerer sitter fortsatt værtfast.

– Vi har klart å skaffe hotellrom til en del av passasjerene, men det er fortsatt mange som befinner seg på flyplassen. Det er begrenset med overnattingskapasitet, sier han.

Alle fly som skal ta av fra Kanariøyen må først gjennom en teknisk sjekk.

– Dersom været tillater det, vil vi foreta en teknisk sjekk av flyene. Dette vil bli gjort i samråd med flyprodusentene. Problemet er at været endrer seg hele tiden, sier Eckhoff.

Presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian sa til Aftenposten mandag morgen at været fortsatt er veldig ustabilt på Kanariøyene, at de får stadig skiftende meldinger og at da derfor ikke visste når de kunne få fraktet hjem ferieturistene fra øyene.

Overnattet på flyplassen

– Værutsiktene ser ikke for gode ut. På morgenen holder vi et møte der vi treffer beslutninger om hva vi skal gjøre med planlagte flyvninger til Kanariøyene og hvordan vi kan få strandede passasjerer hjem så fort som mulig, sier Hjørnholm til Aftenposten.

Han sier at de ikke ønsker å sende fly mot Kanariøyene dersom det er risiko for at flyplassen blir stengt og de må bli omdirigert til andre steder.

I tillegg må de få gjort tekniske undersøkelser av flyene som har stått i sandstormen på flyplassen i Las Palmas.

Han sier at situasjonen er kaotisk og at mange har måttet overnattet på flyplassen.

– Vi hjelper passasjerene så godt vi kan, men det er en vanskelig situasjon. Mange er uten hotell. Dette rammer ikke bare Norwegian og SAS, men flyselskaper fra hele Europa.

– Men det er altså ikke sikkert at de vil komme hjem i dag heller?

– Det er ikke sikkert. Det avhenger av været, iser Hjørnholm.

Flyplassene ble stengt lørdag, og søndag kom en ny sandstorm inn over Gran Canaria.

Til sammen ble åtte flyplasser på øygruppen stengt. Flyplassoperatøren Aena har opplyst at 822 flygninger så langt er påvirket.

Sandstormen forårsakes av en kombinasjon av vind og sandstøv fra Sahara, et værfenomen som kalles calima.

Mandag morgen meldes det at det har begynt å regne på Gran Canaria.