Kjell Inge Røkke er landets rikeste

Superinvestor Einar Aas tjente mest i 2013, mens Trond Mohn måtte ut med flest skattekroner.

Kjell Inge Røkke er personen med høyest ligningsformue i Norge.

Natt til fredag ble ligningen for 2013 offentliggjort, og med dem kom skattelistene. I år er skattelistene søkbare, også for folk flest, selv om du i år får beskjed dersom naboen skulle finne på å sjekke hva du tjener.

Under kan du se listen over landets mest formuende, tallene er i milliarder kroner. Det vil si at det er ni siffer etter kommaet.

Create InfographicsKjell Inge Røkke er Norges mest formuende mann. Han har spart opp tre milliarder kroner i verdier siden i fjor, og med en ligningsverdi på 11,8 milliarder kroner i formue er det langt ned til nummer to på listen.

Arvinger

19 år gamle Katharina Gamlemshaug Andresen, datter av Johan H. Andresen, står for første gang oppført på skattelistene, med en formue på 4,6 milliarder kroner. Dette gjør at hun er nummer to på listen over Norges rikeste.

For syv år siden overførte Johan Andresen over 80 prosent av eierskapet i selskapet Ferd Holding til sine to døtre, Katharina og Alexandra. Johan Andresen står selv som nummer ni på listen, med en ligningsformue på 2,63 milliarder.

Siden man ikke vises i skattelistene før man er fylt 18 er dette den første gangen en av døtrene havner på listen over Norges mest formuende.

I fjor, som mange år før, var det Olav Thon som var Norges mest formuende. I år er han helt nede på 26. plass. I slutten av 2012 valgte Thon å plassere store deler av sin formue til en stiftelse som skal videreføre driften av eiendomskonsernet hans.

Supertrader tjente mest

På toppen av listen over de med høyest nettoinntekt troner den mediesky investoren Einar Aas. I 2013 tjente han 313 millioner kroner, etter man har gjort opp for alle fradragene.

Create InfographicsAas skapte sin egen formue som krafttrader på kraftbørsen Nord Pool, og har senere gjort seg bemerket som investor.

I 2013 kunne han også skilte med at han igjen hadde en formue på over en milliard kroner. Hans personlig ligningsformue var på 1,15 milliarder kroner, opp fra 886 millioner kroner i 2012.

Trond Mohn og sønnen Frederik Mohn er også på listen over de med størst skattbar inntekt i 2013. Trond Mohn hadde en nettoinntekt på 304,24 millioner kroner, mens sønnen Frederik tjente 153,62 millioner kroner etter fradrag.

Bergenser på skattetoppen

Trond Mohn er også er den enkeltpersonen som betalte mest til fellesskapet i 2013. Han betalte i alt 135,55 millioner kroner i utlignet skatt. Dette inkluderer også formueskatten.

Skattetoppen 2013 | Create InfographicsPå andreplass finner vi Kjell Inge Røkke. Selv om han står med 0 kroner i nettoinntekt i 2013, betaler han altså 130,21 millioner kroner i skatt. Også arvingen Katharina Fredriksen står oppført med null kroner i skattbar inntekt, likevel måtte hun ut med 51,07 millioner kroner til skatteetaten.