Økonomi

OL-sjefen mener IOC har strukket seg langt for Norge

Direktør Eli Grimsby for Oslo2022 sier at forslaget om et mindre kostbart OL ikke har blitt dårlig mottatt av IOC.

OL-direktør Eli Grimsby tror IOC vil strekke seg langt for å beholde Oslo som OL-søker. Her med byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland og IOC-medlem Gerhard Heiberg, fra den offisielle lanseringen av Oslo som søkerby i Sotsji i vinter. NTB Scanpix

 • David Bach

Grimsby holder tett kontakt med Den internasjonale olympiske komité (IOC) for tiden. Arbeidet med å gå gjennom den såkalte Host City Contract, og alle de paragrafer og punkter som vil trenge avklaring, fortsetter.

I tillegg er det naturlig for IOC å følge nøye med på den politiske prosessen som nå pågår i Norge, særlig med tanke på at Høyres stortingsgruppe møtes onsdag for å gi regjeringen råd i OL-saken.

— Vi holder dem orientert på prosessen fremover. I motsetning til hos Beijing og Almaty er ikke spørsmålet om statsgaranti avklart for vår del, og internasjonalt er man derfor opptatt av om Norge vil bli stående i prosessen eller ikke. Vi har sett flere byer som av ulike grunner trekker seg, blant annet Stockholm, hvor den nasjonale komiteen ikke fikk byen med seg. IOC har erfart at flere byer har forsvunnet, så de er veldig spent på hva som skjer i Norge, og følger godt med.

Les også:

— Har strukket seg langt

Grimsby har følgelig orientert IOC om at regjeringen vil komme med sin anbefaling i løpet av oktober og at Stortinget bestemmer seg før jul.

— De synes det er viktig å få den informasjonen, og vi legger vekt på å forklare den pågående demokratiske prosessen her i Norge.

Kopiavafp000734387-gOKtUZmsNq.jpg

At de to andre landenes styresett er fundamentalt forskjellige fra Norge, trekkes ofte frem som en grunn til å spørre hvor sterkt IOC ønsker at OL 2022 ikke havner der.— Jeg tror at IOC veldig gjerne ser at vi fortsatt blir med videre. Men vi skal ikke undervurdere den internasjonale konkurransen. IOC er internasjonalt sammensatt og har mange representanter fra alle verdens land, presiserer Grimsby.

Les også:

Les også

Billigere OL gir ja-flertall

Hun mener IOC allerede har strukket seg langt for å beholde Norge i søknadsprosessen.

— For eksempel dette med åpenhet. Dette er første gang en by får lov til å offentliggjøre utkastet til arrangørkontrakten. Det har aldri skjedd før. Og jeg vil gå så langt som å si at basert på innspill fra oss har de endret avtaleutkastet på en sånn måte at vi faktisk får fastlagt øvelsesprogrammet før vi underskriver kontrakten.

IOC ikke negative til kutt

Etter at søkerkomiteen presenterte en liste med mulige kostnadskutt tidlig i september, har flere skiftet standpunkt i OL-saken, og ifølge en meningsmåling i Dagbladet tirsdag snur en av tre fra nei til ja dersom man går for et billigere OL.

Grimsby tror heller ikke IOC er negative til forslaget.

— Da vi holdt pressekonferansen om forslaget til kostnadskutt informerte vi IOC rett i etterkant, og de har ikke kommet tilbake med noen negativ respons til kostnadskuttene. Tvert imot, de sier det er bra at man viser at dette kan gjøres på ulike måter.

Les også:

Les også

Solid OL-flertall i Høyre

Dersom et stortingsvedtak går i favør ja til OL, og dette tar inn mulighetene for kostnadsreduserende tiltak, vil forslagene være inkludert i søknaden som Oslo 2022 sender i den endelige søknaden 7. januar, forteller Grimsby.

— Vi baserer den endelige søknaden på et eventuelt positivt vedtak i Stortinget. IOC vil forholde seg til søknaden som kommer.

Les mer:

 1. Les også

  «Hvor viktig er det for IOC at OL 2022 ikke havner i Kina eller Kasakhstan?»

 2. Les også

  Stortinget får ikke vite IOC-krav før OL-beslutningen

 3. Les også

  Arbeiderpartiet vil bruke partipisken i OL-saken

 4. Les også

  Oslo-OL begynte som en aprilspøk i 2007

 5. Les også

  Sp sier nei til Oslo-OL etter SMS-avstemning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  OL-støtten nesten halvert på ett år

 2. SPORT

  - Vi vil ikke øke billettprisene til OL

 3. SPORT

  Oslo-OL kan opprette Tromsø-kontor

 4. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 5. SPORT

  Derfor sa seks land nei til OL

 6. SPORT

  Fikk OL-søknaden avvist. Nå beskriver han oppførselen til Norges Idrettsforbund som «kokkelimonke».