Økonomi

Guardian: Ikea-betalinger havnet hos Ceaușescus hemmelige politi

Romanias brutale hemmelige politi Securitate skal ha mottatt et sekssifret beløp fra den svenske møbelgiganten Ikea.

Det nasjonale rådet for studier av Securitate-arkivene (CNSAS) frigjorde de tidligere hemmeligstemplede dokumentene som angivelig beviser Ikeas forretninger i det tidligere diktaturet.
  • Aksel Borgen

Pengene ble overført i forbindelse med Ikeas avtaler med en lokal møbelfabrikk på 1980-tallet, skriver avisen The Guardian. Nylig frigjorte dokumenter i Bucuresti antyder at Ikea samtykket i å bli betale for høye priser for de rumenskproduserte møblene.

Deler av overskuddet fra overprisingen ble satt inn på en konto kontrollert av det hemmelige politiet Securitate.

Nicolae Ceaușescu styrte kommunistregimet med jernhånd frem til han ble henrettet i etterkant av opprørene i 1989.

Securitate var, i forhold til innbyggertall, en av Østblokkens største politiorganisasjoner. Under diktatoren Nicolae Ceaușescu ble Securitate en av verdens mest brutale politistyrker, ansvarlig for pågripelser, tortur og drap av tusener av mennesker.Les også:

Les også

30 nordmenn spionerte for DDR: - Stasi-agenter kan bli avslørt

Nekter for innblanding

Ikea inngikk på 1980-tallet en avtale med det statsdrevne tømmerselskapet Technoforestexport. Over en periode på syv år produserte Technoforestexport en rekke kjente Ikeaprodukter, blant annet bestselgerhyllene Billy, som ble sendt avgårde til varehus i flere europeiske land.

Ifølge de inntil nå hemmelige dokumentene var Ikea medskyldig i ordningen. Ikea sier de ikke var klar over det hemmelige politiets innblanding i deres forretninger i landet.

— Vi har sett gjennom våre egne arkiver og finner ikke noe som støtter eller gir belegg for det, sier Josefin Thorell, talsperson i Ikea-gruppen, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ikea-bestselgeren Billy var et av møblene rumenske Technoforestexport produserte.

Selskapet har nå satt i gang en intern etterforskning.

Brukte politiske fanger i DDR

Ifølge The Guardian var Ikea blant få vestlige selskaper som benyttet seg av den økende åpenheten for bedrifter i flere av kommunistregimene i Østblokken på 1980-tallet.

I 2012 innrømte Ikea å ha brukt politiske fanger i det tidligere Øst-Tyskland til å produsere møbler på 1970-tallet.

Les mer:

Les også

  1. IKEA brukte østtyske fanger til møbelproduksjon