Økonomi

De bidro mest til statskassen

30 personer betalte nok skatt til å dekke hele kontantstøtten i fjor.

Kjell Inge Røkke står oppført med en skattbar inntekt på null. Han har en formue på ni milliarder kroner og betaler hundre millioner kroner i skatt. Han er dermed nummer tre på listen over de som skatter mest i Norge. Listen toppes av Trond Mohn. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Se listen over de 100 personene som skattet mest i fjor nederst i saken.

Bergenser og forretningsmann Trond Mohn topper både listen over de med høyest skattbar inntekt og listen over de som betalte mest i skatt i fjor. Over 134 millioner kroner betalte han inn til felleskapet. Mohn har en skattbar inntekt på 324 millioner kroner og formue på nær fire milliarder.

LES OGSÅ:

Les også

Gustav er Norges yngste milliardær

Også hotellinvestor Olav Thon betalte et tresifret millionbeløp i skatt i fjor. Nær 125 millioner kroner. Med 9,9 milliarder kroner i fomue topper Thon listen over de med mest formue her til lands. Han hadde i fjor en skattbar inntekt på nær 38 millioner kroner.

Betalte kontantstøtten

Tredjemann på listen står oppført med null i skattbar inntekt og ni milliarder kroner i formue. Det er forretningsmann Kjell Inge Røkke som kan vise til dette. Han betalte 100 millioner kroner i skatt i fjor.

Til sammen betalte de ti som topper skattelisten 743 millioner kroner til statskassen.

Går man litt lenger ned på listen bidro de 30 som betalte mest i skatt i fjor til å finansiere alt det kontantstøtten kostet det samme året, som er 1223 millioner kroner, ifølge statsbudsjettet.

Les også

Dette er Norges 100 rikeste

Som sin far Trond Mohn, er også sønnen Frederik Wilhelm Mohn blant de som bidrar med mest skatt i Norge. Han betalte 80 millioner kroner i skatt i fjor og hadde en skattbar inntekt på 142 millioner kroner.

Olav Thon på formuetoppen

Tobakksarving og Ferd-eier Johan H. Andresen skattet 77 millioner kroner i fjor og hadde en formue på 6,7 milliarder. Han falt dermed ned fra formuestoppen fra året før, sannsynligvis på grunn av formuesoverføring til barna (som er for unge til å figurere i skattelistene).

Olav Thon er på toppplisten over Norges rikeste personer. Han er også blant dem som betaler mest skatt. Foto: Roald, Berit

Personen med Norges største formue ifølge ligningstallene er nå hotelleier Olav Thon. LES OGSÅ:

Les også

  1. De tjente mest i fjor

Kvinne først på 14. plass

Også Norgesgruppen-eier Johan Johannson betalte et betydelig beløp i skatt i fjor, 35 millioner kroner. Han står oppført med 2,9 milliarder kroner i formue og en inntekt på 8,7 millioner.

På 14. plass finner man den første kvinnen på listen. Rederarving Rannfrid Rasmussen skattet 29 milllioner kroner i fjor. Hun har en formue 2,5 milliarder kroner og hadde i fjor skattbar inntekt på 4,6 millioner kroner.

Se listen over de 100 personene som skattet mest i fjor her:

Les også

Her er byrådets best betalte