Økonomi

EU vedtok nye regler etter Aftenposten-avsløring

– Vi kan ikke akseptere at skattebetalernes penger havner i skatteparadis, sier Eva Joly.

Den europeiske utviklingsbanken EBRD oppdaget ikke at de investerte millioner i et selskap der en Interpol-etterlyst russer var eier og styremedlem. Aleksandr Glukovskoj ble etterlyst av russisk politi i 2005 både føderalt og i Interpol. Faksimilen er hentet fra en etterlysning som ble publisert i flere russiske medier i forbindelse med rettssaker mot flere av hans partnere.
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

I fjor høst avslørte Aftenposten hvordan den offentlige utviklingsbanken Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) hadde overført totalt tilsvarende 120 millioner kroner til et angivelig gruveselskap med en svindeletterlyst russer på eiersiden.

Pengene forsvant i kamuflerte og oppblåste betalinger via anonyme skallselskaper i skatteparadis, og virksomheten endte i hendene til en 28 år gammel russisk fotomodell i San Diego.

EBRD er finansiert med skattepenger fra Norge og en rekke andre vestlige land. Nå har EU-parlamentet vedtatt nye regler for å styrke kontrollen av offentlige midler til EBRD og hvordan disse disponeres.

 • Her kan du lese avsløringen: Fallgruven
Dette er alt som er igjen etter at den norskfinansierte storbanken EBRD investerte 120 millioner kroner i en gruve i Karakul i republikken Altai i Russland. Bildene er tatt sommeren 2016.

Konsekvens av skatteparadis-lekkasjer

Aftenpostens avsløring om EBRD var delvis basert på undersøkelser av de lekkede dokumentene fra advokatfirmaet Appleby. Dokumentene var en del av lekkasjen som fikk navnet Paradise Papers.

I november ble funnene presentert for EU-parlamentets spesialkomité mot hvitvasking og skatteunndragelse. Komiteen ble satt ned som følge av dokumentlekkasjen Panama Papers i 2016.

Komiteen foreslo et krav om at EBRD må gjøre mer for å bekjempe «ikke-transparente investeringsstrukturer». Forslaget ble behandlet i EU-parlamentet i desember.

Flertallet vedtok at EU-kommisjonen skal publisere en offentlig rapport hvert år som blant annet tar for seg hva kommisjonen har gjort for å unngå at EU-midler til EBRD ender opp i svindel eller skatteunndragelser.

I rapporten skal det også redegjøres for EBRD-betalinger som involverer selskapsstrukturer med tilknytninger i skatteparadis.

Eva Joly var blant de 65 medlemmene i EU-parlamentets spesialkomité mot hvitvasking og skatteunndragelse. Komiteen har fullført sitt arbeid.

Joly: Skattebetalernes penger skal ikke i skatteparadis

Eva Joly, politiker i Europaparlamentet for det franske partiet De grønne, var medlem i spesialkomiteen. Hun sier åpenhet er en «ubetinget betingelse for skattemessig rettferdighet».

– Dette er enda viktigere når det gjelder bruk av offentlige penger som EU-midler. Vi kan ikke akseptere at skattebetalernes penger havner i skatteparadis, sier Joly til Aftenposten på spørsmål om hvorfor strengere kontroll av EBRD er nødvendig.

EU-kommisjonens fremtidige rapporter om EBRD og deres koblinger til skatteparadis er en måte å garantere at ingen EU-midler direkte eller indirekte bidrar til skatteunngåelse, mener Joly.

– Vi må kunne spore pengene og holde prosjektledere ansvarlige, sier hun.

I Aftenpostens saker om EBRDs investering i det angivelige gruveselskapet kom det frem at bankens strenge krav til risikoanalyse, selskapskontroll og investeringsoppfølging hadde sviktet.

EBRD har opplyst at de har styrket sine interne retningslinjer etter omtalen. Banken har ikke besvart Aftenpostens henvendelse om EUs nye regler.

Les mer om

 1. Paradise Papers
 2. Skatteparadis
 3. EU
 4. Eva Joly
 5. Panama papers
 6. Paradise papers