Moods of Norway valgte seg sydame som ikke kunne lese og skrive

Drømmen er trygghet, jobb - og eget hjem. I Stange klarer de å gjøre veien mindre kronglete og vanskelige for flyktningene som bosettes i kommunen.

Gul Asgari omgitt av sine gode støttespillere, tv. Renate Grimsbo Kulbrandstad fra flyktningtjenesten og Andrea Holter Langseth fra Moods of Norway-Hamar.

— Mange av flyktningene som kommer hit har kompliserte bakgrunner. Og det varierer veldig hva de har av utdannelse. Flyktningtjenesten skal veilede og kvalifisere hele spekteret, fra analfabeter til folk med doktorgrader, sier Julie Sikin Jynge, praksiskoordinator for kvalifiseringssenteret i Stange kommune. Hva folk har av kompetanse kommer ikke nødvendigvis frem av et vitnemål, påpeker hun. - Sammen med hver enkelt må vi finne ut hva de ønsker, og hvordan de best mulig kan få brukt eller utviklet sine ressurser. Uansett – alle har noe de kan bidra med.

— Her kan du skrive navnet ditt, sa de, men jeg kunne ikke. Gul Perwer Asgari forteller om da hun var innom ambassaden i Islamabad og de bad henne om en underskrift. Hun hadde aldri skrevet navnet sitt før – hadde aldri lært hvordan bokstaver formes til ord. - Jeg måtte bruke tommelen min og avgi fingeravtrykk isteden.

Les hele saken med abonnement