Coop stopper salg av mikropopcorn i Danmark men ikke i Norge

Helsefare og kreftrisiko er årsaken til at Coop Danmark lar være å selge mikropopcorn i Danmark. Men i Norge og Sverige fortsetter salget.

afp000880537-50jaUHrFCD.jpg

Ny forskning fra Syddansk Universitet viser at emballasjen på mikropopcorn inneholder helsefarlige stoffer som kan være kreftfremkallende.

Det tar Coop Danmark hensyn til og fjerner alle mikropopcorn-merker fra de 1200 butikkhyllene i nabolandet vårt. Det er de fluorerte stoffene som finnes i emballasjen som bekymrer forskerne, skriver danske medier ifølge NRK.no.

Kan øke kreftrisikoen

Ifølge studien fra det danske univseristetet, som er publisert i PloS One, er stoffene som finnes i emballasjen hormonforstyrrende og kan øke risikoen for kreft.

Stoffene øker også risikoen for spontanabort hos gravide og svekket immunforsvar, ifølge studien.

Forbrukerrådet har tidligere gått hardt ut mot leverandører som bruker fluorstoffer i sine produkter og dermed lemper risikoen over på sårbare forbrukere som gravide og små barn. Blant annet har Forbrukerrådet selv funnet spor av disse stoffene i barnejakker.

I Danmark sier Coop i en pressemelding at de stopper salget fordi det ikke finnes alternativ emballasje, til tross for at de har bedt leverandørene komme opp med en løsning.

Ifølge pressemeldingen har Coop Danmark de siste årene jobbet målrettet med en utfasing av alle fluorerende stoffer i de egne merkevarene.

— Dermed er alt matpapir, muffinsformer og bakepapir i Coops egne varemerker i dag fri for de skadelige fluorstoffene. Micropopcorn viste seg å være en særlig utfordring, skriver Coop i pressemeldingen.

Ikke bestemt seg i Norge

I Sverige og Norge har ikke Coop tatt stilling til om de skal stanse salget av den populære snacksen.

– Vi er informert om danske Coops avgjørelse. Nå jobber vi med å få alle fakta på bordet, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge til NRK.

I mellomtiden fortsetter Coop popcorn-salget. Paus sier at de ikke kommer til å foreta en hasteavgjørelse på nåværende tidspunkt.

Coop Norge vil tidligst tirsdag ta en vurdering på om de fortsetter salget av mikropopcornet.

Fluorerte stoffer brukes blant annet for å gjøre papp og papir vann- og fettavvisende og ifølge NRK er ikke stoffene som er funnet i den danske studien forbudt i Norge eller EU.