Økonomi

Syv grunner til at Lime-saken er så spesiell

I dag starter maratonrettssaken mot brødreparet bak dagligvarekjeden Lime. Tilsammen 13 personer står tiltalt i saken som er beregnet å vare til 1. juli. Her er syv grunner som gjør saken verdt å følge med på:

13 personer står tiltalt i norgeshistoriens største menneskehandelsak. Tvangsarbeidet skal ha foregått på innsiden av dagligvarekjeden Lime.
  • Marita E. Valvik
  • Andreas Slettholm
    Kommentator

Aftenposten dekker rettssaken gjennom dagen, med jevnlige oppdateringer.

1) Ikke første gang politiet er etter brødreparet Hussain

Brødreparet Sajid og Sajjad Hussain har drevet kiosk eller butikker siden slutten av 1990-tallet. Da startet også deres kriminelle løpebane. For selv om Lime-saken slik vi kjenner den i dag først rullet opp høsten 2014, har brødrene tidligere vært involvert både i tyveri, heleri, hallikvirksomhet, og bruk av ulovlig arbeidskraft i andre butikker.

I 2005 kjøper storebror Sajid seg ikke mindre enn fire Joker— og Spar-butikker i Oslo og på Romerike. Samme år kommer politiet for første gang over ulovlig arbeidskraft i en butikk som drives av Hussain. Norgesgruppen, som eier kjedene, blir mer og mer bekymret for hva som egentlig foregår i brødrenes butikker.

2) Ble gransket av Norgesgruppen i 2010

Uroen i Norgesgruppen fortsetter da Sajid blir dømt for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i 2010. Matgiganten setter i gang omfattende granskning av Hussain-nettverkets butikker. Granskningen avslører mye svinn og mistenkelig lave lønnskostnader.

Hussain-familien går da fra å være hyggelige og kameratslige til å opptre truende. Ansatte i Norgesgruppen føler seg så truet at ledelsen utstyrer toppene i Joker-systemet med voldsalarm.

Aftenposten har tidligere skrevet om Hussain-brødrenes vei mot Lime:

Les også

Lime-brødrene skremte sine egne sjefer til å skaffe seg voldsalarm

3) Kjeden vokser seg stor på rekordtid

I 2012 varsler lillebror Sajjad at han åpner sin egen kjede under navnet Lime Minipris. De seks butikkene storebror Sajid har i Joker-systemet blir avskiltet, men etter bare få dager åpner butikkene på nytt med Lime-skilter.

Familien Hussain skaffer seg flere og flere lokaler og har 29 butikker høsten 2014. På rekordtid har kjeden vokst seg til en betydelig utfordrer til dagligvaregigantene i Oslo-området.

Lørdag kunne Aftenposten fortelle at minst fem tidligere Lime-butikker i dag drives av folk med nær tilknytning til de tiltalte i saken.

4) Over 200 politifolk i enorm razzia

Tirsdag 9. september 2014 går politiet til aksjon mot et tyvetalls av Lime-kjedens butikker i Oslo, Bærum og det sentrale Romerike. Sajid ble pågrepet i sitt hjem. Lillebroren ble pågrepet på Gardermoen tre uker tidligere. Aksjonen er resultatet av et samarbeid mellom flere kontrolletater, ti politidistrikter, Økokrim og Kripos. Det er Norgeshistoriens største razzia av sitt slag.

Hele 280 personer fra Nav, skattemyndighetene og politiet deltar i aksjonen, og av disse er mer enn 210 politifolk.

Politiet og kontrolletatene samarbeider tett i den videre etterforskningen. 50 personer er involvert. Kun under 22. juli-etterforskningen og Nokas-saken har det vært flere etterforskere i sving på én sak. Samtidig hagler kritikken fra forsvarersiden. John Christian Elden beskriver etterforskningen som «en ressursbruk uten sidestykke».

Politiet bygget opp en midlertidig kommandosentral for aksjonen mot Lime-kjeden:

5) Nesten seks måneder lang rettssak

13 personer kommer til å sitte på tiltalebenken når den omfattende rettssaken starter i Oslo tingrettdenne uken. 12 av dem er tiltalt for grov menneskehandel i form av tvangsarbeid eller medvirkning til dette.

I det som er Norgeshistoriens største menneskehandelsak skal en rekke navngitte personer ha blitt utnyttet til tvangsarbeid. Ofrene, som er fra Pakistan og Nepal, skal ha blitt tvunget til å jobbe opp mot 98 timer i uken i ulike Lime-butikker. I tillegg skal identiteten til en rekke av ofrene ha blitt misbrukt i lånebedragerier.

Rettssaken er berammet til å vare til 1. juli. De 13 tiltalte skal ha hatt ulike roller i dagligvarekjeden Lime, som politiet mener har vært gjennomsyret av tvangsarbeid, svarte penger og organisert kriminalitet.

Aldri før har politiet etterforsket en større sak om arbeidskriminalitet. Nettverket er også tiltalt for grov trygdesvindel. I tillegg til dette inneholder den 56 sider lange tiltalen punkter om lånebedrageri, skimming, heleri, overtredelse av alkoholloven, skattesvindel, økonomisk utroskap, forsikringsbedrageri, brudd på utlendingsloven og vold mot offentlig tjenestemann. Samtlige er tiltalt etter den såkalte «mafiaparagrafen».

6) Aksjonen har utløst en rekke andre rettssaker

Lime-saken er mye større enn rettssaken som starter til uken. I løpet av høsten 2015 var det en rekke trygdesvindelsaker i Oslo tingrett der de tiltalte var tilknyttet dagligvarekjeden.

Også den yngste i søskenflokken Hussain måtte møte i retten i fjor høst. Han ble dømt til fem måneders fengsel for å ha presset moren og søsteren til en av de fornærmede i saken.

Samtidig sier politiet at etterforskningen ikke er ferdig. De har flere navn på blokken og ser at flere enn de 13 trolig kunne ha vært tiltalt i samme rettssak.

Tok ut ekstra tiltalte mot en av hovedmennene rett før rettssaken:

Les også

Lime-hovedmann tiltalt for å ha hatt kontakt med offer

7) Dragkamp mellom aktoratet og forsvarere

Helt siden starten har de tiltaltes forsvarere kommet med kritikk av politiets metoder i etterforskningen. Forsvarer Audun Helgheim reagerer kraftig på at en politimann brukte sin egen mor som tolk i saken. Sajjad Hussains forsvarer, John Christian Elden, har kritisert politiets metoder ved flere anledninger, blant annet at de angivelige ofrene skal ha fått innvilget oppholdstillatelse mot at de vitner mot bakmennene. En rekke forsvarere mener dessuten at det er store oversettelsesfeil i avhørene med de fornærmede.

Det hele toppet seg på fredag, da forsvarer Mette Yvonne Larsen begjærte at hele rettssaken blir utsatt. Bakgrunnen for dette er at Høyesterett i forrige måned slo fast at politiet gikk for langt da de avlyttet samtaler mellom de tiltalte. Larsen ba om en utsettelse av saken fordi samtalene ennå ikke var slettet. Samtidig ba hun Oslo tingrett vurdere aktor Geir Evangers habilitet. Tirsdag kveld kom tingretten frem til at Evanger er habil og at saken kan starte onsdag.

Familiemedlemmer til en av de tiltalte i Lime-saken handlet raskt da politiet gikk til aksjon:

Les også

Her stikker Lime-nettverket av med kasseapparatet

De tiltaltes nære familie driver minst fem av de tidligere Lime-butikkene:

Les også

  1. Tok ned Lime-skiltene, familiene driver videre

  2. Vil inndra 104 mill. fra mafia-tiltalte i Lime-kjeden

  3. Politiet mener Lime-hovedmann (38) avlyttet hemmelig rettsmøte

Les mer om

  1. Lime-saken
  2. John Christian Elden
  3. Oslo