Økonomi

Eksperter tror renten blir stående stille

Analytikerne tror at Norges Bank vil holde styringsrenta på stedet hvil på torsdagens rentemøte.

Siden i mars i fjor har renta ligget på rekordlave 0,5 prosent. Det er ingen ting som tilsier en renteheving nå, mener analytikerne Erik Bruce i Nordea Markets og Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Vi tror det kommende rentemøtet blir en ikke-begivenhet. Norges Bank har signalisert at styringsrenta vil være uendret i lang tid framover, og det har ikke skjedd noen begivenheter som tilsier at det endres, sier Aamdal.

– Jeg er så sikker som jeg kan bli, på at det blir uendret rente. Signalene fra Norges Bank i september var at det blir lenge til neste endring. Siden den gang er det ikke skjedd noe av betydning for det økonomiske bildet, inkludert forslaget til statsbudsjett, påpeker Bruce.

Les også

LES OGSÅ: Eiendomsmegler dømt til å betale 4,5 millioner i erstatning til klient

– Et kjedelig rentemøte

Begge peker på at statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige uke, er tilpasset situasjonen i norsk økonomi.

– Det eneste jeg er litt spent på, er at vi for første gang skal få et referat fra diskusjonene i hovedstyret. Men mest sannsynlig blir dette et kjedelig rentemøte, sier Bruce.

På det siste rentemøtet i september antydet sentralbanksjef Øystein Olsen at den første renteøkningen først vil komme godt inn i 2019.

Men sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest tror den kan komme før.

Les også

LES OGSÅ: Boligbyggingen overtar som festbrems i norsk økonomi

Større vekst kan gi renteoppgang

– Finansdepartementet er vesentlig mer optimistisk i sitt syn på norsk økonomi for neste år enn hva Norges Bank er, skriver han i det siste nyhetsbrevet fra banken.

Gudmundsson peker på at Finansdepartementet anslår en vekst i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent, mens Norges Bank forventer 2 prosent vekst.

– Skulle departementets anslag inntreffe, kan de være sikre på at renteoppgangen kommer i 2018 og ikke i 2019 som Norges Bank venter, skriver Gudmundsson.

  1. Les også

    LES OGSÅ: Boligprisene i 2020 vil være på samme nivå som i 2016, tror SSB.

Les mer om

  1. Rentemøte
  2. Økonomi
  3. Norges Bank
  4. Boligmarkedet