Økonomi

Rederiforbundet kritiserer Statoils bonusutbetalinger

Statoil møter skarpe reaksjoner på selskapets bonusutbetalinger «midt under oljekrisen». – Helt uforståelig, mener administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund.

taac3770_doc6nw3b6gw3yd1j6bn1kd4-rgvGS0ZSsT.jpg Grøtt, Vegard Wivestad

 • Ntb

Henriksen sier til NTB at det er helt uforståelig at Statoil gir bonus til alle ansatte i en situasjon hvor inntektene svikter, næringen er i krise og hvor hele den øvrige leverandørindustrien mister oppdrag og må si opp folk som følge av at Statoil kutter i aktivitet, leting og vedlikehold.

Les også

Les Ola Storengs kommentar fra Statoils presentasjon av siste årsresultat

Rederiforbundet forteller at offshoreselskapene har merket en brå aktivitetsnedgang og en ny markedssituasjon det siste året.

Bonus på 5, 5 prosent

Tre måneder etter at alle fikk tilbud om sluttpakke, får ansatte i Statoil beskjed om at de får utbetalt en bonus på 5,5 prosent for 2015. Uforståelig, sier Norges Rederiforbund.

Les også

Nesten halvert resultat for Statoil i fjor

– Vi gjør dette for å ha en insentivordning for våre ansatte. Vi har levert gode resultater, ikke minst knyttet til omstillingen av selskapet, så derfor synes vi dette er rett, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

Bonusen redusert

Han opplyser at Statoil gir bonus til de ansatte basert på hvor godt de gjør det sammenlignet med konkurrentene. Etter dette regnestykket skulle de ansatte egentlig fått en generell bonus på enda mer enn 5,5 prosent.

– Samtidig er industrien inne i en omstilling og en krevende tid, og derfor har vi tatt bonusen noe ned sammenlignet med det beregningene skulle tilsi, sier Pedersen.

1 mill. i lønn

Gjennomsnittslønnen i Statoil var i fjor på rundt 1 million kroner, men bonus gis basert på grunnlønnen, som er en del lavere enn dette.

Les også:

Les også

«Kannibalisering» i oljeselskapene kan føre til nye runder med oppsigelser

Statoil hadde rundt 29.500 ansatte ved utgangen av 2015, men ikke alle jobber i moderkonsernet, som bonusen gjelder for.

Selskapet kunngjorde i midten av desember i fjor at det har tilbudt sluttpakke til alle ansatte, for første gang i selskapets historie. Innen utgangen av 2016 skal Statoil redusere bemanningen med 1.100 til 1.500 ansatte.

 1. Les også

  Hvem har skylden for at Statoil gikk av sporet?

 2. Les også

  Alle tror på økt oljepris, men det berger ikke jobben din

 3. Les også

  Ingen tegn til snarlig økning i oljeprisen, ifølge fersk rapport

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Han ledet Equinors USA-fiasko – og knuste bonustaket

 2. NORGE

  DN: Statoil har brukt fire milliarder på sluttpakker

 3. ØKONOMI

  Telenor kutter 130 årsverk i Norge

 4. NORGE

  Har brukt 2,5 milliarder på sluttpakker – 93 filialer er borte

 5. ØKONOMI

  Terje Søviknes overtar næring i historisk krise

 6. ØKONOMI

  Fire år etter oljeprisen stupte, er oljebransjen «friskmeldt». Her er seks grafer som viser hvorfor