Økonomi

Opera selges til Kina

Deler av norske Opera Software selges til kinesiske Kunqi for 5,1 milliarder kroner.

Opera Software og kinesiske Kunqi inngår alternativ avtale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Ellen Balke Hveem

En opprinnelige avtale om det kinesiske oppkjøpet av Opera Software ble godkjent av 90 prosent av aksjonærene tidligere i sommer.

Her het det at selskapet skulle selges for 1,2 milliarder dollar.

I forrige uke ble det imidlertid kjent at kjøpet ble stoppet av myndighetene i et «ikke angitt land», ifølge Dagens Næringsliv. Fristen for tilbudet gikk ut den 15. juli, og kjøpet ble ikke gjennomført.

Partene har nå inngått en alternativ avtale om salg av omtrent en fjerdedel av selskapets verdier for 600 millioner dollar, eller 5,1 milliarder norske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi har jobbet veldig hardt med å lande det opprinnelige tilbudet, og er naturligvis skuffet over at vi ikke lykkes med det, skriver kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera i en e-post til Aftenposten.

– Når det er sagt, mener vi at den nye avtalen er bra både for aksjonærer og ansatte.

På spørsmål om det har vært en vanskelig prosess, har Opera ingen kommentar.

Vil få nytt navn

– Opera vil med denne avtalen bli delt i to. «Forbrukerdelen» vil bli solgt og dermed bli en del av et større kinesisk konsern med betydelige finansielle muskler. Denne delen vil beholde navnet Opera, sier Greve-Isdahl.

Den resterende forretningen vil forbli notert på Oslo børs og
etter en tid få et nytt navn.

Delen som er solgt ut står for rundt en fjerdedel av Operas samlede verdier, og Greve-Isdahl mener den passer strategisk godt inn i kinesernes virksomhet.

  • Opera er flinkest i Norge til å bruke sosiale medier. Det skrev Aftenposten i juni: Det er kanskje det minst kjente selskapet blant dem som er inne på topp ti, kommenterte Heine Stangeby i Coxit

Ingen konsekvenser for norske ansatte

Konsernsjef Lars Boilesen i Opera Software vil fortsette å være sjef for hele selskapet frem til 31. desember. Etter det vil han ikke lenger ha ansvar for forbrukerdelen.

De 550 ansatte som jobber under den delen av selskapet som nå er solgt, vil fortsette i sine jobber som før, ifølge Dagens Nærigsliv. 1.050 ansatte vil fortsatt arbeide i det gjenværende selskapet.

Ifølge Greve-Isdahl vil ikke de norske ansatte merke noen store forandringer i sin arbeidshverdag.

– Oslo vil fortsette å være hovedkontor for «forbrukerdelen», og de ansatte vil sitte sammen som før, sier hun.

Daler på Oslo børs

Opera falt 15 prosent på Oslo børs tidlig mandag morgen. Dermed verdsettes selskapet til 7,45 milliarder kroner, mens den opprinnelige salgsavtalen anslo verdien til over 10 milliarder kroner.

Analytiker Sigrid Wilter Slørstad i Nordea mener markedet trenger litt tid på seg til å fordøye nyheten om at den opprinnelige avtalen ikke gikk igjennom, og at det istedet er en alternativ avtale i boks.

– Det er ikke sikkert den nye avtalen er like «ille» som kursfallet skulle tilsi, men aksjemarkedet liker sjeldent å få overraskelser. Det verste aksjemarkedet vet er usikkerhet, sier Slørstad.

Opera ønsker ikke å kommentere aksjekursen.

Les mer om

  1. Opera Software
  2. Næringsliv
  3. IT og telekom
  4. Kina