Økonomi

Hvor mye må jeg fortelle om meg selv?

 • Aftenpostens redaksjon

Før et jobbintervju er det lurt å forberede seg på å få spørsmål om hvem man er som menneske og om interesser og hobbyer. Foto: Shutterstock, NTB/Scanpix

Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karrière, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Spørsmål: Hei, jeg har vært på noen intervjuer det siste året og får stadig spørsmål om å fortelle litt om meg selv — av typen «hvem er du?» Jeg får inntrykk av at de synes jeg svarer for mye jobbrelatert, men jeg er av natur veldig privat overfor folk jeg ikke kjenner. Hvor mye bør jeg fortelle om familieliv, hobbyer og så videre?

Helene Tronstad Moe

Jobbeksperten: Akkurat dette er et spørsmål som mange frykter, kanskje nettopp fordi det er vanskelig å vite hva den som intervjuer deg ønsker at du skal fortelle om. Det er imidlertid et vanlig spørsmål å stille, så det kan være lurt å tenke igjennom hva du har lyst til å fortelle.

Uvant

Det kan kanskje føles litt uvant å skulle fortelle fremmede mennesker om dine hobbyer og privatliv. Samtidig ønsker gjerne din fremtidige leder å vite litt mer om hvem de skal ansette utover din utdanningsbakgrunn og arbeidserfaring. Jeg vil råde deg til å fortelle litt rundt fritiden din uten at du opplever at det blir for privat eller utleverende. F.eks deltar du kanskje i frivillig arbeid eller er aktiv i en organisasjon? Dette er aktiviteter som gjør at den som intervjuer deg lærer litt mer om deg, uten at du føler at du må utlevere ditt privatliv.

Obs!

Vær imidlertid litt forsiktig dersom dette dreier seg om organisasjoner som du tenker kan være svært omstridte. Trening og friluftsliv er andre hobbyer som det er relativt uproblematisk for de fleste å fortelle om, eller kanskje du spiller et instrument, deltar i bridgeklubben eller er medlem i en lesesirkel? Hobbyen må ikke nødvendigvis finne sted til faste steder eller i organiserte former for å være interessant å høre om. At du liker å gå på kino eller at du leser historiske biografier er andre interesser som det kan være ok å fortelle om. Antall barn og sivilstatus synes også mange det er naturlig å nevne. Lykke til!

Med vennlig hilsen Helene Tronstad Moe

Helene Tronstad Moe

Hvem bestemmer over arbeidstiden min?

Spørsmål: Jeg føler at jeg bruker altfor mye tid på e-post, og at jeg ikke får tid til å gjøre oppgavene mine. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen Henrik

Morten P. Røvik Foto: Privat

Jobbeksperten: Dette er en kjent problemstilling for mange. Behandling av e-post tar for mye tid og oppmerksomhet. Endel e-posthenvendelser trekker deg dessuten inn i kollegers arbeidsoppgaver, og du ender opp med å hjelpe andre med å gjøre jobben sin. Søk klarhet

Veien ut av dette kan begynne med at du stiller deg selv spørsmålet «Hvem bestemmer over arbeidstiden min?» Du må kanskje ta en prat med sjefen for å kunne besvare dette.

Få kartlagt: Hva forventes av deg? Og: Hvilke områder forventes du egentlig å levere på?

Rydd opp

Når dette er klart, er det enklere å beslutte hvilke e-post som faktisk skal få oppmerksomheten din, samt hvilke du kan la være å bruke tid på.

Deretter må du rydde i hvem som skal få sende deg e-post. E-postregler er nyttige her. De kan f.eks. automatisk flytte e-post til en mappe, dersom du kun er adressert i kopifeltet. Å melde deg av — eller spam-merke – uønskede nyhetsbrev, vil også hjelpe.

Begrenser du tilfanget av e-post, og vet hvem som bestemmer over tiden din, kan du bruke arbeidstiden mer riktig.

Hilsen Morten P Røvik

[morten.rovik@produktivnorge.no](mailto:morten.rovik@produktivnorge.no?subject=Spørsmål jobbeksperten:)

Rett på dagpenger?

Spørsmål: Jeg har drevet eget firma de siste 10 årene. På grunn av oljekrisen må jeg dessverre legge ned firmaet. Nå har jeg tenkt å melde meg arbeidsledig, men noen sier jeg ikke kan gjøre det fordi jeg har vært selvstendig næringsdrivende. Stemmer virkelig det?

Alexandra Plahte Foto: Ukjent

Jobbeksperten: Du kan selvsagt registrere deg som arbeidssøker i NAV systemet. Du skriver at du er selvstendig næringsdrivende og jeg forutsetter følgelig at du har hatt næringsinntekt, ikke lønnsinntekt. Da er du dessverre ikke berettiget til dagpenger ettersom næringsinntekt ikke gir grunnlag for dagpenger. Selv om du ikke er berettiget til dagpenger, anbefaler jeg definitivt at du registrerer deg hos NAV, fordi det forhåpentligvis bidrar til at du snart kommer over i nytt arbeid.Alexandra Plahte

Alexandra Plahte

Les også:

 1. Les også

  - Jeg vil heller være coach enn regnskapsfører

 2. Les også

  Har du for mye ansvar?

 3. Les også

  -Usikker på om jeg bør studere mer

Les mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. KARRIERE
  Publisert:

  Har du et spørsmål om karriere eller jobb? Våre eksperter svarer på det du lurer på

 2. KARRIERE
  Publisert:

  Jobbeksperten: Får du denne oppgaven på jobbintervjuet, er det trolig mange søkere

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  «Og hva er dine svake sider?» Hvor ærlig bør man svare i jobbintervju?

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Hun søker jobber, men blir aldri innkalt på intervju. Jobbeksperten har råd

 5. KARRIERE
  Publisert:

  Han vurderer et årsstudium i ledelse. Kan det gjøre ham til en leder?

 6. KARRIERE
  Publisert:

  Jobbintervju: «Hva er dine sterke og svake sider?» Tre ting du bør unngå å svare