Økonomi

Baksaas i avhør hos Økokrim

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har avlagt forklaring om Telenors rolle i forbindelse med korrupsjonsmistankene rettet mot russiske Vimplecom.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sitter i styret i VimpelCom, som er havnet i søkelyset for sine utbetalinger til selskaper i Usbekistan.
  • Aftenpostens redaksjon

Økokrim bekrefter også overfor Aftenposten at de har gjort beslag i Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Økokrim har gjort undersøkelsene på vegne av påtalemyndigheter i Nederland og Sveits. Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim sier til Aftenposten at Telenor har hatt status som vitne i Økokrims undersøkelser.

Baksaas er medlem av styret i VimpelCom. Som konsernsjef i Telenor har han dessuten vært sentral i de årelange bestrebelsene på å bevare Telenors innflytelse som storaksjonær i VimpelCom i stadige feider med den russiske oligarken Mikhail Friedman og hans Alfa-gruppen.

Det var VG som omtalte at Økokrim for en tid siden ble bedt om å bistå påtalemyndighetene i Sveits og Nederland i deres etterforskning av transaksjonene mellom VimpelCom og selskaper i Usbekistan med hemmelige bankkonti i skatteparadiser.

I begge land er etterforskning i gang omkring VimpelComs utbetalinger til selskapet Takilant. Det er et anonymt selskap med bankkonti på blant annet Gibraltar som skal være kontrollert av Gulnara Karimova, datter av presidenten i Usbekistan.

Saken vil ende på Stortinget:

Les også

Stortingspolitikere krever åpenhet om VimpelCom

Les hele bakgrunnen:

Les også

  1. Telenoreide Vimpelcom kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelser