Islendingene om sjokk-avsløringene: - Viser at politikerne ikke har lært noe som helst

REYKJAVIK/OSLO (Aftenposten) Avsløringene om statsministerens hemmelige selskap i skatteparadis har vakt sterke reaksjoner på Island.

Sjokkerte ungdommer så statsministerens famlende intervju på islandsk TV søndag. F. v. Matthew Deaves, Guðrun Jóna Jónsdóttir, Auður Alfa Ólafsdóttir, Eva Indriðadóttir og Jonas Már Torfason.

Dokumentaren og et kontroversielt intervju med Islands statsminister, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, har satt sinnene i kok på Island. Spesielt fordi mange mener at de ansvarlige politikerne ikke har lært noe etter bankkollapsen i 2008.

Da var Gunnlaugsson en av dem som gikk hardest ut mot utenlandske investorer og kalte dem blant annet for «gribber». Nå viser dokumenter Aftenposten har fått tilgang på at hans egen familie var blant kreditorene i de kollapsede islandske bankene, gjennom selskapet Wintris, som er registrert på De britiske jomfruøyene.

Nå spør folk på Island seg: Hvorfor fortalte ikke Gunnlaugsson om selskapet, der kona Anna Sigurlaug Pálsdóttirs familiearv på 80 millioner kroner var plassert?

Dette er saken:

Les også

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

«Alle» så avsløringen

Samtidig med at Aftenposten og de andre mediehusene som har vært involvert i avsløringene publiserte sine første saker søndag kveld, viste den islandske tv-kanalen RÚV en timelang dokumentar om statsministerens og flere andre statsråders hittil ukjente selskaper, som er registrert i utenlandske skatteparadiser via det forholdsvis ukjente, men mektige, advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Ryktene om hva som skulle komme har vært førstesidestoff i islandske medier i flere dager, og sosiale medier har flommet over av forventninger til dokumentaren.

«Hvem trenger Netflix når virkeligheten er mye mer spennende?» spurte en av mange hundre engasjerte islendinger på Twitter.

«Jeg vet ikke om jeg skal finne frem popcorn eller et teppe til å gjemme ansiktet i», skrev en annen like før programmet gikk på luften..

Det er allerede varslet demonstrasjoner når Islands parlament, Alltinget, møtes for å diskutere saken mandag, og over 20.000 islendinger har signert et opprop på Internett, der de forlanger at statsministeren går av.

— Verre enn fryktet

Aftenposten så TV-dokumentaren sammen med representanter fra Ungir Jafnaðarmenn, en ungdomsbevegelse på Island lik AUF hjemme i Norge. Selv om de var forberedt på avsløringene, var de sjokkert over det de fikk se.

- Jeg tipper det nå kommer 6–7000 som vil forlange at statsministeren må gå av. Dette var faktisk verre enn fryktet, sier Eva Indriðadóttir til Aftenposten.

Hun og vennene benyttet også kvelden til å lage plakater som skal brukes i mandagens demonstrasjon foran parlamentet. Ungdomspolitikerne mener folk er rasende etter avsløringene rundt statsministeren.

— Sinne, er det rette ordet.

— Og det viser at politikerne ikke har lært noe som helst etter bankkollapsen i 2008. Mange av de samme politikerne fra åtte år tilbake styrer fortsatt landet vårt, og de ser ikke ut til å ha lært noe som helst, sier Þórarinn Snorri Sigurgeirsson.

- Hvorfor er det slik?

— Jeg synes at dette viser problemet til Island, sier Eva Indriðadóttir.

- Vi skal være så små, vi skal være så spesielle, og mentaliteten vår blir veldig annerledes. I andre land vil noe slikt få store konsekvenser, mens her på Island fortsetter det bare, sier hun.

Les også

Islandsk kommentator: – Nå kan vi stå overfor et nytt oppgjør. Det kan bli stygt

Islandske medier:— Hva skjer nå?

Statsministeren ville ikke uttale seg til Ríkisútvarpið ( RÚV ), som er Islands statlige kringkastingsselskap, søndag kveld. Men i et blogginnlegg som ble publisert mens dokumentaren ble sendt, hevder han at RÙV driver en svertekampanje mot ham, og at han ikke har gjort noe ulovlig.

TV-selskapet hadde derimot flere reaksjoner fra andre politikere. Flere mener statsministeren må forklare seg nærmere om hva som egentlig har skjedd her. Og i islandske medier gikk diskusjonene høyt natt til mandag.

«Hva skjer nå?» spør nettavisen pressan.is, som mener nyvalg, rokeringer, en mindretallsregjering eller en samlingsregjering er nærliggende alternativer.

— Sigmundurs posisjon er veldig svak. Det er vanskelig å se hvordan han skal overleve dette, sier Eiríkur Bergmann, professor i statsvitenskap til avisen. Han mener det er lite sannsynlig at statsministeren vil få mye hjelp til å forsvare seg av sine egne partifeller.

Gunnlaugsson representerer Fremskrittspartiet (søsterparti av Senterpartiet i Norge), og Bergmann tror ett av flere alternativer kan være at det andre regjeringspartiet, det konservative Selvstendighetspartiet, går i forhandlinger med opposisjonen om å danne en mindretallsregjering.

- Ikke min statsminister

Statsministen har langt på vei unngått å uttale seg til mediene om de siste ukenes avsløringer, og har i all hovedsak brukt sin egen blogg og sosiale medier til å forsvare seg og sin kone. Men søndag kveld rant Facebook-siden til mannen som ble populær for sine løfter om å forsvare den jevne islending, over av hatefulle innlegg fra sinte landsmenn.

- Din tid er over – nå må du ha vett til å gå av. Du er ikke min statsminister! er et av innleggene, som illustrerer gjennomgangstonen.

Og i dag blir Sigmundur Davíð Gunnlaugsson møtt med et krav om å trekke seg, når Alltinget igjen åpner etter påsken.

Også norske selskaper er nevnt i de lekkede papirene: