Økonomi

Lanserer kylling med saltvann

Rema 1000 skal selge kylling de har sprøytet saltvann inn i. «Godt kjøp» kaller de den nye produktserien.

Innkjøpssjef Tor-Erik Aag (t.v.) og kategoriansvarlig for kjøtt, Ole Førre Skogstø, stabler nye kyllingprodukter i kjøledisken. Lavere pris er en av grunnene til at Rema laserer det de selv kaller «Godt kjøp».
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Denne uken blir det billigere kylling å få hos Rema. Men da får du salt og vann med på kjøpet.

– Folk etterspør ulike kvaliteter. Mange som har vært i Sverige er veldig fornøyd med den kyllingen, nå kan de få den hos oss også, sier innkjøpssjef Tor-Erik Aag i Rema 1000.

Det er velkjent at det er sprøytet inn saltlake i både svensk og dansk kylling.

Jo dyrere kyllingfilet, desto mindre vann, er tommelfingerregelen.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi konkurrerer på pris. Når vi lanserer disse produktene, viser vi at det er ulik kvalitet på varene, sier Aag.

Vil du velge en lavere kvalitet på kjøttet, betaler du litt mindre. Men kjøper du en vanlig kyllingfilet, er dette den samme kvaliteten du får på supermarkedet, men til en høyere pris, påstår Rema-1000.

– Supermarkedene sier du får det du betaler for, men vi viser nå at du kan få samme kvalitet hos oss til en lavere pris. Men du kan også velge et produkt med en annen kvalitet, til en enda lavere pris hos oss, sier Aag.

Hva synes du om dette? Si din mening i kommentarfeltet, eller på våre facebooksider!

Informert valg

Varene blir tydelig merket «Godt kjøp». De ligger nemlig lavere i pris enn kyllingen uten salt og vann.

– Men vi skal merke disse produktene veldig tydelig, slik at folk ser hva de kjøper og kan ta et informert valg, sier Aag.

I løpet av de neste ukene kommer det 17 produkter innen kjøtt, fisk og kylling med merket «Godt kjøp» ut i Remabutikkene, blant annet kokt skinke, kyllingfilet, hel grillet kylling, fiskekaker og fiskepudding.

Om kort tid kommer svinestek, røkelaks, bacon, koteletter og brød.

– Vi er 100 prosent åpne på at det er en kvalitetsforskjell. Det kommer tydelig frem hva vi har tilsatt og hva slags produkt dette er, vi vil at folk skal ta et informert valg, sier Aag.

Gode norske kyllinger

Han tror også mange vil foretrekke blant annet kyllingfileten.

– For folk som ikke er så gode til å steke kylling, kan saltlaken til og med gjøre kyllingen saftigere, mener Aag.

Aftenposten har snakket med flere kokker som ikke forstår hvorfor Rema 1000 gjør dette.

Les også

Bonusfest for Rema-ansatte

– Norsk kylling er små, fine og møre. Særlig kyllingfileten er en liten og mør muskel og trenger ikke saltlake, sier Mathias Vleeshouwers, kjøkkensjef ved Kulinarisk Akademi.Han mener det beste er å bruke kjøttet helt naturelt.

Også Aftenpostens matspaltist Yngve Ekern reagerer på at Rema 1000 går stikk i strid med trenden om sunnere og renere mat, samt Helsedepartementets kostholdsråd.

– «Godt kjøp» kan fort bli oppfattet som «Dårlig gjort». Stadig flere forbrukere er opptatt av skikkelig råvarer og ærlig mat. Innsprøyting av saltvann i kylling og høyere fettinnhold i pølser blir nok ikke oppfattet som en riktig utvikling, sier Ekern.

– Velkjente triks

Han mener dette blir en dreining i en ond spiral mot mer og mer polarisering i kostholdet.

Yngve Ekern, Aftenpostens matspaltist.

– Noen er mer beviste og bruker mer penger på kvalitetsmat, mens andre spiser mer og mer usunn industrimat, sier Ekern.Også Nortura, som eier konkurrenten Prior, stiller seg hoderystende til Remas siste trekk.

– Vann, salt og fett er velkjente triks i bransjen. Det gjør maten billig og det gir smak, men om helsen din har godt av det, er en helt annen sak, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura.

Norturas kylling er i dag helt naturell.

Les også

  1. Står på kravet om ny matlov

  2. Halvfulle dagligvareprodukter