Ny milepæl for Apple

Verdens mest verdifulle selskap fortsetter å vokse. I ettermiddag ble Apple-aksjen for første gang omsatt for over 500 dollar.

Mr. Apple himself, Steve Jobs, døde i oktober i fjor av kreft. Han har etterlatt seg et selskap som er sprekere enn noen gang.

Apple-kursen har hatt noen hyggelige dager på børsen etter at selskapet nylig meldte om rekordresultater, som følge av svært godt salg av iPhone, iPad og Macintosh-maskiner.

Mandag ettermiddag like etter at børsen i USA hadde åpnet passerte Apple-kursen en ny milepæl, da aksjen ble omsatt for over 500 dollar, eller nesten 3000 kroner. Utover kvelden har Apple-aksjen vippet over og under 500-grensen.

Fenomenal vekst

Kursen har hatt en jevnt sterk oppgang de siste tre årene.

Det er bare tre måneder siden at aksjen passerte 400 dollar og 16 måneder siden 300 dollar grensen ble sprengt. Aksjene ble handlet for 200 dollar for første gang i oktober 2009. Og på denne tiden for tre år siden var kursen rundt 78 dollar, ifølge CNNMoney.

Og var du så smart at du kjøpte Apple-aksjer i 1985 da den kostet rundt 2 dollar, så har du opplevd at verdiene dine har vokst 250 ganger. En tusenlapp hadde blitt til 250 000.

— Ganske billig

CNNMoney påpeker imidlertid at tross denne voldsomme suksessen på børsen så er Apple-aksjene egentlig ganske billig - i forhold til mange andre IT-aksjer.

Det påpekes dessuten at aksjekursen har økt 40 prosent siste år, mens selskapets overskudd har økt 117 prosent. De siste tre årene har kursen økt 539 prosent, mens overskuddet har økt 711 prosent.

Mest verdifull

Apple er allerede det mest verdifulle selskapet i USA etter å ha passert oljegiganten Exxon og er trolig også det mest verdifulle selskapet i verden. Markedsverdien nærmer seg 500 milliarder dollar, det vil si nesten 3000 milliarder kroner.

Apple passerte så vidt HP (Hewlett Packard) som det amerikanske IT-selskapet med høyeste omsetning i fjor. Det er ventet at selskapet vil passere verdens største, Samsung, i løpet av 2012.