Økonomi

Politiet vil tiltale 13 for menneskehandel i Lime-saken

Lime-familien Hussain har ifølge politiet overført store verdier til en slektning i Pakistan som skal ha rekruttert arbeidere til Lime-butikkene.

Sajjad Hussain hadde ingen formell rolle i Lime da han ble intervjuet om Lime-kjeden i 2012. Med seg hadde han sin daværende kjæreste, som i dag også siktet for menneskehandel.
 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

— 13 personer er siktet for menneskehandel eller medvirkning til dette. Forslag om tiltale er nå sendt til øvre påtalemyndighet. Samtlige som er siktet for menneskehandel, har vært varetektsfengslet, sier politiadvokat Anja Perminow Stenersen til Aftenposten.

De to hovedmennene er brødrene Sajjad og Sajid Hussain. Foreldrene deres ble fengslet for heleri, men politiet mener nå at også disse har vært direkte involvert i menneskehandelen.

 • På veien til Lime har Hussain-brødrene vært involvert i tyverier, prostitusjon, omfattende svinn og flere tilfeller av ulovlig arbeidskraft. Les historien om brødrenes fall her.

Overført store verdier til pakistansk onkel

Etterforskningen har blant annet avdekket at en onkel i Pakistan skal ha rekruttert arbeidere til Lime-kjeden, og at Hussain-familien har overført store summer til ham i Pakistan, ifølge Aftenpostens opplysninger.

Av de 13 siktede, er åtte enten medlem av Hussain-familien, eller tilknyttet som inngiftet, tidligere kjærester eller svigerforeldre.

Utover dette er blant annet en bedrageridømt eks-psykiater antatt å ha en sentral rolle i nettverket. Politiet ønsker også å tiltale en advokat (34).

Se video fra politiaksjonen i fjor:

— Han nekter fullstendig straffskyld, og hele saken bygger på en fullstendig misforståelse fra politiets side. Han kom inn som advokat i forbindelse med en klage fra flere av de ansatte i Lime. Det er skremmende at politiet da ønsker å tiltale en advokat som har påtatt seg et slikt oppdrag for menneskehandel, sier mannens forsvarer Arvid Sjødin.

Ofre skal ha hatt familiære relasjoner

Lime-kjeden hadde på rekordtid vokst seg til en betydelig utfordrer til dagligvaregigantene i Oslo-området da politiet aksjonerte i september 2014. De angivelige ofrene skal ha satt seg i gjeld på opptil en kvart million kroner hos nettverket, med avtale om å jobbe i Lime-kjeden.

Et tosifret antall ofre fra Nepal og Pakistan er sentrale i saken, og flere av dem skal ha hatt familiære relasjoner til enkelte av de siktede. Ifølge politiet skal ofrene ha blitt tvunget til å jobbe for småpenger og til å ta opp lån.

**Lime-nettverket fikk de angivelige ofrene, som er fra Pakistan og Nepal,

Les også

til Norge gjennom den såkalte spesialistordningen

. De skal ha satt seg i gjeld på opptil 250.000 kroner.**

— Ofrene i saken er blitt forespeilet en annen arbeidshverdag enn det som har vært realiteten. Deres opphold i Norge har bestått av veldig mye arbeid, veldig lite fri og veldig lite lønn, har politiadvokat Stenersen tidligere uttalt til Aftenposten. Siktede skal også ha disponert bankkontoer og -kort i fornærmedes navn.

Se også:

Les også

Her stikker Lime-nettverket av med kasseapparatet

— Tar tiltale med stor ro

Flere av de menneskehandelsiktede antas å ha en mer perifer rolle i nettverket. Fridtjof Feydt forsvarer en av dem, en 57 år gammel drosjesjåfør som nekter straffskyld.

- Jeg tar en eventuell tiltale med stor ro. Politiet har gått hardt ut i denne saken, sier Feydt.

Et av de angivelige ofrene skal ha forklart til politiet at han bodde hos 57-åringen. Aftenposten får opplyst at de to skal ha vært gode venner og omtales som brødre i landsbyen i Pakistan. Da den pakistanske mannen reiste ut av Norge, skal kona og datteren ha fortsatt å bo hos drosjesjåføren.

Eide 14 eiendommer

Foruten menneskehandel, mener politiet at flere av de siktede har gjort seg skyldig i bedrageri, skatteunndragelser og heleri. De antatte hovedmennene Sajjad og Sajid Hussain er tidligere blitt siktet for heleri av henholdsvis 11 og 22 millioner kroner. Også skatteunndragelser helt tilbake til 2004 er en del av saken for Sajjads del.

De to brødrene har tjent svært gode penger på sin virksomhet. Sajid har ifølge Aftenpostens opplysninger eid 14 eiendommer. Politiet har også beslaglagt flere millioner kroner i kontanter.

Saken er nå oversendt til statsadvokaten, som skal avgjøre tiltalespørsmålet endelig.

Statsadvokat Geir Evanger ønsker ikke å kommentere saken. Etter hva Aftenposten har klart å bringe på det rene, er det ingen av de 13 som erkjenner straffskyld. Sajid Hussain har ifølge sin egen forklaring heller ikke vært med på rekrutteringen av arbeidere fra utlandet til Norge.

Les også om hva som har skjedd i Lime-lokalene etterpå:

Les også

Retten mistenker matkjedeeieren for underslag av 950.000 kroner

Dette er de siktede

Saken er nå ferdig etterforsket og sendt til statsadvokaten for vurdering av tiltalespørsmålet. Det er satt av nærmere et halvt år til saken i Nedre Romerike tingrett, med oppstart i januar 2016.

Dersom statsadvokaten følger politiets anbefaling, kommer disse 13 til å måtte møte i tingretten – tiltalt for menneskehandel:

 • Sajid Hussain (38): En av to hovedmenn som angivelig har drevet menneskehandel. Har drevet kiosk eller butikker siden han var 19 år. Er ogsåsiktet for store skatteunndragelser. Har 2,5 millioner i formue, ifølge siste ligningstall.
 • Sajjad Hussain (37): En av to hovedmenn som angivelig har drevet menneskehandel. Formelt daglig leder i Lime minipris og har representert kjeden utad. Er siktet for skattesvik for mange millioner kroner.
 • Søsteren i Hussain-familien (28): Er siktet for grov menneskehandel i form av tvangsarbeid. Var eier og daglig leder for et av aksjeselskapene i Lime-kjeden, som blant annet drev Lime-butikken i Gamlebyen.
 • Faren i Hussain-familien (67): Har ikke hatt noen formelle roller i Lime-systemet. Var i utgangspunktet siktet for heleri, men etterforskningen har ifølge politiet vist at han også var delaktig i tvangsarbeid.
 • Moren i Hussain-familien (56): Heller ikke hun har hatt noen formelle roller i Lime-systemet. Var i likhet med ektemannen siktet for heleri, men nå mener politiet at hun også har vært delaktig i tvangsarbeid.
 • Psykiateren (47): Beskrevet som en venn av Hussain-familien. Han skal formelt ha fungert som en rådgiver for Lime-kjeden. Hans kone var oppgitt som daglig leder for en av Lime-butikkene.
 • Sajid Hussains kone (37): Oppført som daglig leder for seks av Lime-butikkene. Siktet for medvirkning til grov menneskehandel.
 • Sajjad Hussains svigerfar (63): Familien hans har drevet Lime ved legevakten i Oslo siden oppstarten i 2013. Også han er siktet for grov menneskehandel.
 • Sajjad Hussains eks-kjæreste (29): Har drevet tre av Lime-butikkene, én av dem sammen med Sajid Hussains kone. Er siktet for grov menneskehandel.
 • Advokaten (34): Siktet for medvirkning til grov menneskehandel. Skal ha bistått flere av de angivelige ofrene i saken med visumsøknader. Spesialist på arbeids— og utlendingsrett.
 • Bingomillionær (40): Eier en rekke forretningslokaler, som han blant annet har leid ut til Lime-kjøpmenn. Politiet mener han har vært kjent med den ulovlige arbeidskraften og har medvirket til en forverring av ofrenes økonomiske situasjon i Norge.
 • Butikksjef og venn (37): Barndomsvenn av Hussain-brødrene som drev flere Joker-butikker. Flere av butikkene hans gikk inn i Lime en stund etter at kjeden ble opprettet.
 • Drosjesjåføren (57): Beskrives som en venn av Hussain-familien. Skal ha disponert flere leiligheter der ofre i saken skal ha bodd.
  Lime-saken fikk store konsekvenser også for andre aktører i bransjen:
Les også

Lime-leverandøren har tapt 100 millioner kroner, men leverer fortsatt til tidligere butikker

Les også hva Norgesgruppen sier om at deres tidligere kjøpmenn nå er siktet for grov kriminalitet:

Les også

 1. Vi har lært og stiller langt strengere krav til våre kjøpmenn nå

 2. Lime-brødrene siktet for heleri

 3. Ofrene i Lime-saken kom til Norge som spesialister

 4. Full politiaksjon mot Lime-kjeden

 5. Mistenkes for menneskehandel, tvangsarbeid og trygdesvindel

 6. Lime-skiltene må ned for å få varer