Økonomi

Ris og ros til Rattsøs «nyskapende ødeleggelse»

Noen anklager produktivitetskommisjonen for å opptre som et politisk parti. Andre kaller den en «oppvekker».

Professor Jørn Rattsø har i to år utredet hvordan norsk økonomi kan bli smartere. Han trengte litt vann etter at finansminister Siv Jensen fikk hans andre rapport torsdag. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

Jorunn Berland er leder i fagforbundet YS og tror Norge er godt egnet til å følge opp produktivitetskommisjonens forslag.

— Den norske samarbeidsmodellen, med koordinert lønnsdannelse og partssamarbeid, gjør at kreativ destruksjon, det vil si mindre smertefull omstilling, kan finne sted. Det hjelper oss å øke produktiviteten og minst opprettholde velferden, sier hun.

Torsdag la kommisjonen frem sin andre rapport. Den etterlyser blant annet mer «kreative destruksjon» i offentlig sektor.

Sagt andre ord: Nyskapende ødeleggelse. Kommisjonen mener vi må bli flinkere til å legge ned det gamle for å lage noe nytt og bedre.

Her kan du lese om kommisjonen og forslagene:

Les også

Varsler om skatt på 65 prosent

Interesseorganisasjoner og andre mener selvsagt mye om kommisjonen.

Hører en oppvekker

Næringsorganisasjonen Virke organiserer blant annet store deler av varehandelen og bedrifter i tjenestenæringene. Den oppfordrer politikerne til ikke å høre på særinteressene.

— Politikerne må våge å ta upopulære avgjørelser. Rattsø-utvalgets beskrivelse bør være en oppvekker for norsk politikk og næringsliv. Vi må slutte å la særinteressene styre oss og la enkelte sektorer legge føringer på fremtidens produktivitet, sier hun.

Vil beholde reguleringer

Venstresidens tankesmie Agenda advarer mot nyskapende ødeleggelser og er ikke helt på linje med YS og kommisjonen.

- Vi må ikke ødelegge det vi vet virker. Jeg vil advare mot enkelttiltak som for eksempel å deregulere arbeidslivet for mye. Det kan faktisk føre til at produktiviteten svekkes, sier Agenda-leder Marte Gerhardsen.

Kommisjonen vil på sin side at ledelsen i offentlig og privat sektor skal kunne bruke arbeidskraften mer fleksibelt.

Ser en suksess

Gerhardseni Agenda mener Norge er en suksess når det gjelder smart organisering.

- Den norske modellen med sammenpresset lønnsstruktur, regulert arbeidsliv, sterke fagorganisasjoner og en omfattende velferdsstat er en produktivitetssuksess, sier hun.

Gerhardsen er meget kritisk til ekspertenes metode, og anklager kommisjonen for å opptre som et politisk parti.

— Produktivitetskommisjonens siste rapport minner altfor mye om et partiprogram. De stuper ned i detaljene og gir bastante svar en rekke betente politiske spørsmål uten at det finnes tungt faglig belegg for at forslagene faktisk vil bidra til økt produktivitet, sier hun.

Studentene vil ha mer oppfølging

Kommisjonen vil ha strengere krav for å komme inn på høyere utdanning. Dette tar Norsk studentorganisasjon (NSO) avstand fra.

— Dette er å angripe problemet i feil ende og utfordrer prinsippet om lik rett til utdanning, sier Therese Eia Lerøen, leder av NSO.

Studentene mener at kommisjonen motsier seg selv.

— Vi kan ikke på ene siden si at kunnskap skal bygge fremtidens samfunn og på den andre siden si at færre skal ta del i høyere utdanning. Vi må heller sikte etter å bedre den faglige oppfølgingen og veiledningen og gi studenter muligheten til å studere på heltid, sier Eia Lerøen.

Fornøyd organisasjon

Teknologiorganisasjonen IKT-Norge er fornøyd med kommisjonen.

– Regjeringen må sette opp ambisiøse mål for hva innbyggerne skal få av digitale tjenester, rydde i arbeidsdelingen mellom de som har ansvar for digitaliseringen og gi sterkere virkemidler for samordning og gjennomføring, sier adm. direktør Heidi Austlid.

Hun har også en frisk analyse av to norske næringer.

- Finansnæringen har høy produktivitet og begynte tidlig å gi innbyggerne gode digitale tjenester, sier hun.

Fullt så bra står det ikke til ute på byggeplassene.

— I byggenæringen har det skjedd fint lite med digitalisering og automatisering og næringen er da også en skikkelig sinke i produktivitet siste 20 år. Her har vi også en av forklaringene på høye boligkostnader, sier Austlid.

Nedslått over LO og NHO

Næringsorganisasjonen Virke skriver at omstillingsbehovet i arbeidslivet og offentlig sektor «krever at man hever debatten og diskuterer tiltak i et mer langsiktig perspektiv.»

— I en slik situasjon er det nedslående å se at NHO og LO går inn for å øke permitteringstiden, noe som innebærer at arbeidskraften ikke flytter dit den trengs. Det vil svekke omstillingsevnen til næringslivet og det vitner om at man ikke ser situasjonens alvor, sier adm. direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

 • Vi anbefaler politikkinteresserte å høre Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Les dette, og unngå depresjon tross børsfall og lav oljepris

 2. Les også

  Fem grafer som viser Norge fra særstilling til omstilling

 3. Les også

  Øystein Olsen tror det snur til oppgang sommeren 2017