Økonomi

Nå kommer arbeidsledigheten

 • Maren Ørstavik
  Maren Ørstavik

Arbeidsledigheten i Norge øker. Det siste kvartalet ble ytterligere 10.000 personer arbeidsledige, tilsammen 112.000 personer. Sammenlignet med november i fjor, er det en økning med 0,3 prosentpoeng, til 4,1 prosent. Foto: Stein J Bjørge

 • Vi har knapt sett begynnelsen, sier sjeføkonom.

Ukens spørsmål er en fast spalte i Økonomimagasinet på søndager. Hver uke spør vi en sjeføkonom om de viktigste aktuelle sakene i norsk og internasjonal økonomi.

— Denne uken kom nye tall fra Arbeidskraftundersøkelsen, som viste en oppgang på 0,2 prosentpoeng, til 4,1 prosent ledighet i Norge. Hva skjer?

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Foto: Roald, Berit

— Det er et uvanlig sprikende bilde, for samtidig ser vi at økningen i husholdningsgjelden fra februar til mars er den høyeste i historien, og detlajhandelen er OK. Men varslene kommer. Nedbemanningene i oljesektoren begynner for alvor å synes. Få kan se for seg at mindre enn 30 000 personer skal ut av oljerelaterte bedrifter, det kan bli opp mot 50 000. Mitt anslag er et sted i mellom. - Vil det skje raskt?

— Mange har spurt seg hvorfor ikke oljeprisfallet har fått større konsekvenser for Norge ennå, men det har vært alt for tidlig å se det. Ordrereservene som har holdt aktiviteten oppe til har først nå begynt å falle, og SSBs konjunkturbarometer viser markert oppbremsing i oljerelaterte virksomheter. Det har likevel bare så vidt begynt, og konsekvensene på arbeidsmarkedet vil bli mer alvorlige enn vi har sett hittil. Ut over andre halvår i 2015 vil vi se økt arbeidsledighet, og selv da vil det være langt igjen.

- Men økt husholdningsgjeld antyder at resten av oss greier oss bra?

— Lav rente og kronekurs gjør at det ligger til rette for at andre deler av økonomien vil greie seg bra. Men boligprisene i Stavanger faller, og viser flere boliger for salg også nordover langs kysten. Når ledigheten vil stige også i andre deler av landet og arbeidsinnvandringen bremser fordi det er få ledige jobber, vil nok det merkes på boligmarkedet i andre deler av landet.En av åtte jobber i norsk økonomi er i oljerelaterte bedrifter og en nedgang i oljeinvesteringene vil merkes godt.

- Også USA har hatt overraskende svak økonomisk vekst i vinter, kun 0,2 prosent i første kvartal. Er det alvorlig?

— Nei. Den svake veksten skyldes delvis fall i oljeinvesteringene der også, sammen med dårlig vær og arbeidskonflikter. Men det er grunn til å tro at veksten vil øke igjen. Forbrukerne sparer nok, og sentralbanken viser ikke tegn til å heve renten. Dollaren er sterk og har hindret noe eksport, men det har også ført til at den nå svekkes litt, og det er sånn det skal være. Det er ikke starten på en ny nedtur i USA, det er ikke en økonomi som burde få problemer nå.

- Ukens Hellas-oppdatering - den greske regjeringen har fjernet finansminister Varoufakis fra å lede forhandlingene med eurosonen. God nytt?

— Ja, Hellas slipper til mer moderate krefter som faktisk ønsker å få til en avtale med resten av Europa. Det kan se ut som Syriza-partiet har skjønt at det ikke var så lett å bare stille krav - de må akseptere at långiverne stiller betingelser. Og meningsmålinger viser at et flertall i folket nå er enige om det.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

 1. Les også

  - Skattesvikten i år kan gi kommunale kutt

 2. Les også

  - Tålmodigheten med Hellas er nokså tynnslitt

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Nav: Ledighetstoppen er nådd

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Bedriftene har ikke vært mer optimistiske på åtte år: mange varsler nye ansettelser.

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Nye tall: Nedgangen fortsetter, mener sjeføkonom

 4. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  «Moderat vekst» i økonomien høres dvaskt og skuffende ut. Slik er det ikke.

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  15 måneder etter at han ble headhuntet til direktørjobben gikk selskapet konkurs

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  SSB: Ledigheten går noe ned i 2017