Økonomi

Oljepris på 40 eller 60 dollar til jul? Disse bestemmer.

Onsdag møtes oljekartellet Opec i Wien for å bestemme seg for om de skal kutte eller ikke i produksjonen. Beslutningen får følger for hele verdensøkonomien.

Algeries statsminister Abdelmalek Sellal, høyre, snakker med with Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia, midten, i september. Foto: Sidali Djarboub / TT / NTB Scanpix

  • Hilde Øvrebekk Lewis

Mens det går i gløgg og østerriksk gatemat på utsiden av den store bygningen midt i byens finanskvartal, sitter oljetoppene i det mektige oljekartellet og forhandler om strategien framover. En beslutning som får følger for hele verdensøkonomien, og spesielt for oljeproduserende land som Norge.

Kartellet møtes en gang i halvåret.

Kutt i produksjonen frem til oktober 2015

Det kartellet beslutter på møtet, pleier å få stor betydning for hvor oljeprisen legger seg i tiden framover. Opec-medlemmene, med den største produsenten Saudi-Arabia i spissen, har fram til november 2014 regulert oljeprisen gjennom kutt i produksjonen.

Men på møtet for to år siden endret Saudi-Arabia strategi, og ville heller kjempe om markedsandeler med USAs voksende skiferoljeprodusenter. Det har ført til kraftige fall i oljeprisen.

Nå står mye på spill igjen

Nå har landene igjen begynt å snakke om å kutte produksjonen igjen. En av grunnene er at Opec-landenes egne statsbudsjetter har krympet kraftig, i takt med oljeprisen.

Torbjørn Kjus i DnB Markets sier at han har troen på at det ender opp med et produksjonskutt denne gangen.

Verdensmarkedet på olje er 96 millioner fat per dag. Kinesisk oljearbeider i Algerie der China State Construction Engeneering Corporation bidrar til både å finansiere og gjennomføre noen av de største oljeprosjektene. Foto: RAMZI BOUDINA / X03395

– Grunnen er at det står såpass mye på spill for oljeprisen og dermed for økonomien til alle de oljeeksporterende landene, sier han til Stavanger Aftenblad.

– Vi tror utfallsrommet for oljeprisen frem til jul er på hele 20 dollar fatet avhengig av hva Opec blir enige om neste uke.

Kjus mener at dersom kartellet klarer å bli enige om et kutt på mellom 1,0 og 1,5 millioner fat per dag, kan prisen på et fat Nordsjø-olje komme opp i 60 dollar til jul.

De siste ukene har prisen på et fat Nordsjø-olje ligger på rett under 50 dollar.

– Dersom det derimot ender uten noen enighet om en produksjonsbegrensende avtale tror vi at oljeprisen kan falle til 40 dollar fatet før nyttår. Dette store utfallsrommet for oljeprisen tror vi de fleste landene i kartellet er klar over.

Statoils sjeføkonom, Eirik Wærness. Foto: Stavanger Aftenblad

Statoil: - Man må sette tingene i perspektiv

Sjeføkonom i Statoil, Eirik Wærness, sier at enhver oppgang i prisene vil være positivt for norsk sokkel på kort sikt. Og det at Opec er villig til bidra til gjenoppretting av oljeprisen er et positivt signal, mener han.

– Men man må sette disse tingene i perspektiv. Opec produserer i dag 1/3 av verdens olje. Verdensmarkedet på olje er 96 millioner fat per dag. En enighet blant Opec-medlemmene kan dreie seg om et kutt på rundt 500.000 fat per dag, eller rundt 0,5 prosent av samlet oljeproduksjon. Etterspørselen estimeres å vokse med 1 million fat per år fram mot 2020. En kvotereduksjon er derfor spist opp i løpet av et halvt år, sier Wærness.

Han legger til at den kortsiktige effekten av en økt oljepris er at det kan stimulere til mer skiferoljeproduksjon i USA.

– Det vil ta mellom 9 og 12 måneder før de klarer å reagere, men da får du vekst i markedet. Og da går vinningen opp i spinningen, sier Wærness.

- Det er viktig for oljeindustrien at ikke tidskritiske prosjekter blir liggende, sier Eirik Wærness i Statoil. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Investeringskutt

I sin siste World Energy Investment-rapport, publisert i september, skrev det internasjonale energibyrået (IEA) at kostnadskutt i industrien har ført til et globalt kutt på over 300 milliarder dollar, eller rundt 2570 milliarder kroner, i investeringene.

Det kommer til å få større betydning framover, ifølge Wærness.

– Hvis vi lar være å investere i nye brønner og i nye felt, vil vi miste 3-5 millioner fat per dag. Vi må derfor holde takt med økningen i etterspørselen og fortsette å investere. Nå er det rundt 500 millioner fat olje på lager. Men selv om disse lagrene faller, kan det ta tid før det slår ut i markedet, sier han.

– Det som er viktig å unngå for industrien og for Norge er at tidskritiske prosjekter blir liggende. Hvis du utsetter dem kan du ikke ta dem ut. Forutsetningen er selvsagt at de må være lønnsomme.

Høyere priser

Torbjørn Kjus i DnB Markets tror at dersom Opec blir enige om kutt i produksjonen, vil oljeprisen komme opp i 65 dollar per fat i 2017.

– Dersom kartellet ikke klarer å bli enige om kutt vil vi mest sannsynlig revidere ned dette prisestimatet ganske betydelig.

Wærness sier at han er helt sikker på at prisene kommer opp i 60 dollar per fat igjen.

– Men ingen vet når dette kan komme til å skje. Den prisen som er nå er ikke bærekraftig, selv om kostnadsnivået har kommet langt ned. Men vi forventer at balansen i markedet vil bli gjenopprettet relativt raskt. Vi kan ikke utelukke at oljeprisen går ned først, men den skal opp.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Økonomi
  3. Equinor
  4. Opec
  5. Oljepris
  6. Olje og gass