Økonomi

Feriefly-kapasiteten sprengt i Hellas, Spania så godt som «utsolgt»

Neste sommer vil rundt halvparten av alle norske charterturister reise til Hellas. Tyrkia har kollapset som chartermål.

Santorini er en av de greske øyene som kommer til å få besøk av mange nordmenn til sommeren.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

– Det må være morsomt å være kunde.

Sjefen for reisearrangøren Apollo, Erik Haug, er overveldet over det ferietilbudet nordmenn har å velge i til sommeren. Når pakkereisearrangører slåss mot flyselskapene om nordmenns feriepenger har kundene flere hundre tusen reiser å velge mellom, og i alle prisklasser.

Når starten for sommersesongen ennå ligger et halvt år foran oss, peker én retning seg klart ut for den betydelige delen av feriebransjen som selger charterreiser til det vi kaller Syden:

– Blir salget slik vi håper, er Hellas totalt dominerende. Så mye som én av to pakkereiser fra Norge til sommeren er lagt opp til en av de greske øyene. Det dreier seg om 325.000 gjester, mens det totale, tradisjonelle chartermarkedet fra Norge i sommer kommer til å ligge rundt 700.000 reiser, sier Haug.

  • LES OGSÅ: Norsk USA-feber vekker oppsikt i utlandet

Ikke plass til flere fly

Erik Haug, sjef for Apollo i Norge.

Hans beskrivelse av feriemarkedet er denne:

– Som charterarrangører har vi aldri noen gang sett tilsvarende satsing på Hellas. Vi merket jo allerede i fjor at landet var på vei tilbake som feriemål etter at turismen dit hadde lidd under flere års økonomisk krise. Nå er den brakt under kontroll. Vi kunne ha økt kapasiteten til Hellas enda mer men flyplassene har simpelthen ikke kapasitet til å ta ned flere fly, sier Haug.

Til de som frykter prishopp som følge av den raskt stigende etterspørselen, sier Haug at den økte konkurransen med spesielt lavprisselskapene gjør at også pakkeprisene må holdes nede.

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI har denne anbefalingen for å unngå fremtidige prishopp:

– Mitt beste tips, særlig til barnefamilier som har spesifikke ønsker og behov, er at det kan lønne seg å planlegge ferien tidlig, sier hun.

I tillegg til et Hellas på vei opp fortsetter veksten for Kroatia, men det fra et relativt lavt nivå.

Frykter nye streiker

Christian Grønli, sjef for Ving i Norge.

Hos markedsdominerende Ving har man jekket opp tilbudet til Hellas kraftig foran sommersesongen på grunn av den økte etterspørselen:

– For oss utgjør Hellas kommende sommer en tredjedel av selskapets totale produksjon. Vi har økt det totale ferietilbudet til de greske øyene med 11 prosent i forhold til i fjor, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Han har bare én frykt foran det som ser ut til å bli tidenes Hellas-sommer:

– Det er at grekerne plutselig får vann på mølla og nok en gang skal bruke turister som gisler i en eller annen aksjon for økte lønninger, sier Grønli.

Det opplevde man både i fjor og under årets sesong da konflikter i arbeidslivet bl.a. skapte flytrøbbel og ødela ferieopplevelsen for mange.

Om utsiktene for Hellas er gode, er situasjonen på den andre siden av Egeerhavet den stikk motsatte:

Tyrkias fall kom raskt

For et par år siden toppet landet charterstatistikken fra Norge med 400.000 reisende. For første gang siden Tyrkia slo seg opp som ferieland, sender ikke Apollo et eneste charterfly til landet kommende sommer.

Konkurrentene har også skrudd så kraftig ned at tilbudet i år er på snaue 40.000 flyseter.

– Det er tragisk, for landet kan by på flotte feriesteder med nydelige strender og topp hoteller. Men terrorfrykt og en generell usikkerhet rundt sikkerhet og landets politiske situasjon gjør at markedet dit har klappet helt sammen på kort tid. Jeg tror aldri jeg har sett et land gå så raskt nedover som det Tyrkia har gjort, sier Haug i Apollo.

Spania nærmer seg «utsolgt»

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI.

Fra Ving er meldingen den samme:

– Tyrkia har fått seg flere skudd for baugen, og tåler knapt mer. Til sommeren blir de bare en skygge av seg selv, sier Grønli.

Kapasiteten på de populære reisemålene i Spania har vært presset i mange år. Tross det er Mallorca og Gran Canaria et sikkert kort for svært mange, selv om man ikke når opp på nivå med Hellas når det gjelder pakketurisme. Disse reisemålene har fått et oppsving som følge av terror i andre populære ferieland som Tyrkia, Egypt og Tunisia.

– Det er utfordrende å øke kapasiteten til Spania ytterligere. «Hele Europa» ønsker seg til Spanias strender i sommer og det er rett og slett ikke flere rom å oppdrive. Det står ikke på viljen, sier Nora Aspengren i TUI, tidligere kjent som Star Tour.

For å kunne gi et tilbud om mer fleksible reiser har charterarrangørene i flere år samarbeidet med ruteflyselskapene, for å kunne tilby reiser med andre lengder enn hele uker. For Apollos del har man lagt opp til en dobling av denne trafikken til neste års sesong.

Les mer om

  1. Mallorca
  2. Gran Canaria
  3. Luftfart
  4. Hellas
  5. Tyrkia