Økonomi

Ligningstallene lakk ut fra kredittselskap

Skattedirektør Hans Christian Holte lar noen få ligningstallene før andre.

Skatteetaten gir ligningstallene til selskaper som driver med kredittopplysninger før de blir gitt til andre. Det førte til at ligningstallene 2015 lakk ut.

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

Dagens Næringsliv (DN) omtaler torsdag kveld 2015-ligningen for en rekke personer.

Skatteetaten skulle etter planen ha lagt ut ligningen 2015 fredag klokken 03. På grunn av lekkasjen, blir tallene lagt ut torsdag klokken 23.

«At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittselskap er etter vårt syn svært uheldig», skriver Skateetaten i en pressemelding torsdag kveld.

– Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittselskaper, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter.

Les også

Ligningsmilliardærene økte formuen i fjor

Tidlig torsdag kveld jobbet Skatteetaten for fullt for å finne ut hvordan ligningstallene hadde kommet ut.

Forklaringen

Til NTB sier DNs sjefredaktør, Amund Djuve, at det ikke er noen lekkasje hos Skatteetaten, men at det dreier seg om kreativ journalistikk.

– Ved å gjøre helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, svarer Djuve på spørsmål om hvordan de har fått tak i tallene.

Skateetaten bekrefter

Kommunikasjonssjef Mariken Holter i Skatteetaten bekrefter at selskaper som driver med kredittopplysning, får tilgang på ligningstall for dette formålet.

Djuve sier:

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk.

Tidligere på kvelden sa Skatteetaten:

– Det skal ikke være teknisk mulig å få tilgang til ligningslistene 2015 i våre krypterte systemer før klokken 03 natt til fredag, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen.

Les mer om

  1. Skatteetaten
  2. Næringsliv
  3. Skattelistene