Økonomi

- USA prøver å få EU til å fjerne regler om matsikkerhet

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Barack Obama forsøker å få til en frihandelsavtale mellom EU og USA (kalt TTIP).

USA har forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter miljøet og forbrukernes helse i forhandlingene om den nye frihandelsavtalen TTIP, ifølge tyske medier.

  • Ntb

Avisa Süddeutsche Zeitung er blant dem som har gått gjennom dokumenter som er lekket av miljøorganisasjonen Greenpeace. TTIP-forhandlingene skjer i stor grad i hemmelighet, og dokumentene inneholder informasjon om hvordan samtalene mellom EU og USA har foregått.

For å presse EU til å godta import av flere amerikanske landbruksprodukter, har USA truet med å nekte å legge til rette for mer import av europeiske biler, ifølge Süddeutsche Zeitung. Blant produktene amerikanerne håper å selge til Europa, er matvarer laget av genmanipulerte planter og kjøtt fra dyr som har fått vekstfremmende hormoner.

Les også:

Les også

Obamas prestisjeprosjekt kan havarere

— Selskaper i sentrum

De 248 hemmelige dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med handelssamtaler i april.

Greenpeace mener dokumentene, som ble offentliggjort mandag formiddag, beviser at TTIP vil utgjøre en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet.

— Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum av politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel.

Süddeutsche Zeitung mener USA prøver å få EU til å forlate føre var-prinsippet, som dreier seg om å unngå bruk av produkter som kanskje kan være farlige. Amerikanerne mener i stedet det må være vitenskapelig bevist at produktet er farlig før det kan forbys.

Les også:

Les også

Obama: - Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

EU-kommissær beroliger

EUs handelskommissær Cecilia Malmström forsikrer at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

— Ingen EU-handelsavtale vil noen gang redusere vår beskyttelse av forbrukere, matsikkerhet eller miljøet, skrev hun etter at Greenpeace lekket dokumentene.

Malmström påpeker at dokumentene gjenspeiler partenes forhandlingsposisjoner, og at det ikke bør være overraskende at det gjenstår uenigheter.

Seniorforsker Hege Medin ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) understreker at EU ikke nødvendigvis får svekket regulering når amerikanske og europeiske regelverk skal harmoniseres.

— I debatten om TTIP kan du få inntrykk av at EU har mange regler og at USA ikke har noen. Det stemmer ikke, sier Medin til NTB.

Les også:

Les også

  1. Fred mellom EU og USA kan bety trøbbel for Norge

  2. Frykter spaghetti av handelsavtaler

  3. NUPI skal utrede hva en TTIP-avtale betyr for Norge

  4. Regjeringen vil innføre kontroversielle investoravtaler

  5. Grønt lys for omstridt del av handelsavtale mellom EU og USA

— Misvisende

USAs handelsrepresentant, Michael Froman, betegner de lekkede dokumentene som misvisende og lite faktabaserte, og sier i en uttalelse at målet med TTIP er å samarbeide om høyere standarder.

EUs sjefforhandler, Ignacio Garcia Bercero, opplyser til nyhetsbyrået DPA at lekkasjen vil etterforskes, ettersom dokumentene var konfidensielle.

Obama og Merkel

EU og USA har siden 2013 forhandlet om TTIP, verdens største frihandelsavtale. Målet er å etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, men avtalen har fått kritikk fra mange hold.

Blant annet mener motstanderne at store, multinasjonale selskaper får for mye makt dersom en slik avtale trer i kraft. Ifølge Greenpeace blir ikke kampen mot global oppvarming nevnt med ett ord i de lekkede forhandlingsdokumentene.

Både USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel har forsøkt å overbevise europeiske velgere om å støtte TTIP.

Det hvite hus «er ikke bekymret»

— Vårt fokus er å forsøke å fullføre disse forhandlingene innen utgangen av året, sier talsmann Josh Earnest.

Han vil ikke kommentere hvorvidt Det hvite hus mener innholdet i dokumentene om TTIP-forhandlingene, som ble lekket av miljøorganisasjonen Greenpeace, er riktig.

Talsmannen sier videre at USAs president Barack Obama ønsker å få til en avtale av høy kvalitet som vil «styrke standardene».

Ifølge dokumentene, som blant annet den tyske avisa Süddeutsche Zeitung har gjengitt, har USA forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter miljøet og forbrukernes helse i forhandlingene om den nye frihandelsavtalen TTIP.