I år trenger du ikke stresse med dette

Senk skuldrene, du har bedre tid med nyttårsinnkjøpene på Vinmonopolet enn du kanskje var klar over. For første gang i historien har polet åpent også på nyttårsaftenen. Bare en eneste butikk er stengt.

I år har Vinmonopolet åpent på nyttårsaften for første gang i historien.

– Ja, det stemmer. Nyttårsaften blir historisk i år, sier pressesjef Jens Nordahl på Vinmonopolet.

Polet forventer et salg på 2 millioner liter denne siste uken i året, en vesentlig økning i forhold til normalsituasjonen. Årsaken er denne:

– Det er første gang Vinmonopolet har åpent på nyttårsaften, sier Nordahl til Aftenposten.

Det innebærer at du har ekstra tid på deg i forhold til i fjor, da polets dører var stengt på årets siste dag.

Jens Nordahl.

Bare ett polutsalg er stengt

Som følge av at politikerne har gjort det mulig med økte åpningstider, som også vil føre til at polet har åpent på kommende påskeaften, er selve nyttårsaftenen i år siste mulighet til å sikre seg polets varer foran fyverkerioppskytingen.

– Det er normale lørdagsåpningstider, Vinmonopolet stenger kl. 15.00 på nyttårsaften. Bare en butikk har stengt, og det er Dokka i Nordre Land i Oppland. Dokka har stengt fordi kommunen ikke ønsket å ha åpnet, sier Nordahl.

Han forsikrer at Vinmonopolets utsalg er godt rustet til å ta seg av den forventede økte trafikken dette nyttåret:

– Butikkene våre har lang erfaring med å håndtere økningen i forkant av jul og nyttår. Med unntak av musserende viner som får et kraftig løft i romjulen, kan butikkene stort sett planlegge som normalt, sier han.

Nordahl advarer imidlertid mot at det kan bli tynt i hyllene på de såkalte «hyttepolene».

– På vintersteder som Geilo, Gol, Hemsedal, Nesbyen, Fagernes, Beitostølen, Ringebu, Vinstra, Øyer, Oppdal er det fullt trøkk i romjulen på grunn av mange ferierende hyttegjester. Mange sentrumsbutikker i de store byene har derimot ganske rolige dager som følge av at folk har ferie og er bortreist.

Den største salgsuken i året

Polutsalgene har merket at det er en ekstra salgsdag, helt på tampen av dette året:

– Årets salgskalender har fem åpningsdager i romjulen, mot tre dager i fjo. Noe av nyttårssalget har trolig blitt skjøvet fra uke 51 til uke 52, mener Nordahl.

Han sier at salget i romjulen i år trolig vil bli et sted mellom 1,8 og 2 millioner liter.

– En vanlig uke ellers i året selges det ca. 1,4 millioner liter på Vinmonopolet. I forrige uke, den siste uken før jul, ble det solgt ca. 3,85 millioner liter på Vinmonopolet. Siste uke før jul er alltid den største salgsuken i løpet av året, sier Nordahl.