Økonomi

65 medlemmer av EU-parlamentet har fått ett år på seg - skal granske Panama Papers-avsløringene

Både advokatfirmaet Mossack Fonseca og Nordea kan bli innkalt på teppet når Europaparlamentet skal granske opplysningene i Panama Papers.

Flertallet i EU-parlamentet stemte for å sette ned en egen kommisjon til å granske Panama Papers-avsløringene. Dette bildet er tatt fra en avstemning i 2014.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

EUs lovgivende institusjon, Europaparlamentet, ble onsdag enige om å sette ned en kommisjon som skal granske opplysninger selskaper i skatteparadis og deres reelle eiere som følge av Panama Papers.

Kommisjonen skal granske påstander om hvitvasking, skatteunndragelse og skatteunngåelse i EU-landene, heter det i en pressemelding fra Europaparlamentet. Kommisjonen har 65 medlemmer og skal levere en rapport innen 12 måneder.

– Skatteunndragelse koster 50–70 milliarder i året

Europaparlamentet har beregnet at skatteunndragelse koster EU-landene mellom 50 og 70 milliarder euro hvert år. Det tilsvarer mellom 460 og 645 milliarder norske kroner.

– Panama Papers-avsløringene gir EU en mulighet til fremmarsj i kampen mot skatteunndragelse, skatteunngåelse og hvitvasking, heter det i mandatet.

Forvirret? Se denne korte videoen fra Europaparlamentet.

Kan forlange dokumenter fra medlemslandene

Europaparlamentet har tidligere hatt en kommisjon som undersøkte skatteunngåelse i multinasjonale selskaper etter de såkalte Luxembourg Leaks-avsløringene i 2014. Panama Papers-kommisjonen har større makt, forklarer Europaparlamentet, fordi det er en reell granskingskommisjon.

Det betyr blant annet at kommisjonen kan gå mer i dybden når de undersøker skatteparadiser og mulige smutthull i lovgivningen, samt ha bedre tilgang til vitner og konfidensielle dokumenter.

«Håpet er at kommisjonens anbefalinger kan føre til bedre skatteskikk i hele EU», heter det på Europaparlamentets nettsider.

Blant de 65 medlemmene i kommisjonen er dansken Jeppe Kofod for Socialdemokraterne. Til Politiken sier Kofod at utvalget kan forlange at medlemslandene utleverer dokumenter til granskingen.

– Det nye utvalget får helt enkelt flere muskler enn det gamle hadde. Nå kan vi kreve å få utlevert dokumenter som EUs medlemsland tidligere har holdt tilbake. Vi kan få vitnemål fra bankdirektører, embetsmenn, skatterådgivere og advokater. Kort sagt kan vi komme et spadetak dypere enn vi kunne før, sier Kofod til Politiken.

Les også

Økokrim-sjefen til nordmenn i Panama Papers-materialet: Meld dere nå!

Vil kalle inn både Nordea og Mossack Fonseca

Kofod forventer dessuten at utvalget vil kalle inn advokatfirmaet Mossack Fonseca, som de 11,5 millioner dokumentene er lekket fra.

Han vil også foreslå at de største bankene i Europa blir innkalt til avhør, deriblant Nordea, som har samarbeidet lenge med Mossack Fonseca.

De nordiske journalistene som har jobbet med Panama Papers, har blant annet avslørt at Nordea administrerte nærmere 400 selskaper hos Mossack Fonseca på vegne av sine kunder. Et av selskapene hadde et styremedlem som hadde vært død i åtte år.

Nordea mener alt har foregått innenfor regelverket i opprettelsen og administrasjonen av Mossack Fonseca-selskapene, men har i ettertid bestemt seg for å bryte med advokatfirmaet i Panama.

Pressesjef Christian Steffensen skriver i en epost til Aftenposten at banken fremdeles gjør sine egne undersøkelser for å finne ut av hva som har skjedd, og at det er høyt prioritert. Han ønsker ikke å kommentere hvordan banken stiller seg til å møte granskingskommisjonen før de eventuelt får en innkallelse.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Europaparlamentet
  3. EU
  4. Panama papers
  5. Skatteunndragelse