Økonomi

Japan risikerer energimangel

Japan må trappe opp sin allerede enorme energiimport etter ødeleggelsene forårsaket av jordskjelv og tsunami. En femtedel av Japans kjernekraftproduksjon er stoppet opp som følge av risiko for nedsmelting av flere reaktorkjerner.

Belysning og reklameplakater var delvis skrudd av i Tokyo mandag, i en planlagt strømutkobling. FOTO: AFP PHOTO/JIJI PRESS JIJI PRESS

 • Hilde Harbo

Kjernekraft utgjør 11 prosent av landets totale energiforbruk, og tiltak iverksettes nå for å erstatte det reduserte energitilbudet. To tankskip med russisk flytende naturgass (LNG) er allerede omdirigert til Japan.

Hvor stor den økte energietterspørselen vil bli, og om den vil gi vesentlige utslag i energimarkedet og -prisene, avhenger av flere faktorer.

Sparer strømmen

Japanske myndigheter har varslet rullerende strømutkobling for å spare elektrisitet. Dette vil ramme både husholdninger, fabrikker og annet næringsliv.

I første omgang er disse nødtiltakene ventet å vare i opptil to uker, men kan også bli opprettholdt lenger. Disse tiltakene bidrar til å dempe behovet for energiimport.

— Vi må for enhver pris unngå plutselig kraftmangel som kan ha ødeleggende virkninger på landets økonomi og folkets levekår, sier Japans statsminister Naoto Kan.

Nest største oljeimportør

En rekke større fabrikker har allerede vært stengt noen dager som følge av ødeleggelsene i infrastruktur forårsaket av jordskjelv og tsunami. Dette gjelder blant annet Japans største bilfabrikker; Toyota, Honda og Nissan.

Nedstengningen av disse og andre større fabrikker har medført at energimangelen er redusert, men så fort de er i gang igjen, vil energibehovet øke betydelig.

Bortsett fra kjernekraft, produserer Japan lite energi selv, og er sterkt importavhengig.

Landet er verdens nest største oljeimportør, og må skaffe seg rundt 97 prosent av oljen fra utlandet. I tillegg er Japan også verdens største importør av kull og LNG. Store endringer i Japans energietterspørsel, vil derfor ha merkbare effekter på marked og priser.

— Vi forventer at krafttapet som følge av de nedstengte kjernekraftverkene vil bli erstattet av olje og naturgass, og medføre økt etterspørsel etter oljeprodukter, men det er fortsatt for tidlig å anslå de totale virkningene for olje- og gassmarkedet, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.

 1. Les også

  - Jordskjelvet vil koste tusen milliarder kroner

 2. Les også

  Unntakstilstand for næringslivet

 3. Les også

  Nordmenn sparer milliarder i Japan

 4. Les også

  Japansk bil- og elektronikkbransje hardt rammet

 5. Les også

  Frykter for økonomien etter katastrofen i Japan

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kraftig jordskjelv ryster Japan

 2. VERDEN

  FN: Ekstremt vær har kostet verden 19.000 milliarder kroner

 3. VERDEN

  Tsunamien i Indonesia ble ikke fanget opp. Derfor er katastrofen blitt en vekker.

 4. KRONIKK

  Fobien må bort, for klimaets skyld. Kan vi snart våge å snakke om kjernekraft?

 5. ØKONOMI

  Skipet skal ligge stille i Kina i 20 år. Det er god butikk for et norsk rederi.

 6. VERDEN

  Frankrike kan stenge opptil 17 atomreaktorer