Økonomi

Ukraina mintes ofrene for Tsjernobyl-katastrofen

En veteran fra opprydningsarbeidet etter Tsjernobyl-katastrofen minnes brannmannskapene i Tsjernobyl ved et minnesmerke i Kiev, 35 år etter atomulykken.

Ukraina mintes ofrene fra atomkatastrofen ved Tsjernobyl-kraftverket mandag, 35 år etter ulykken.

  • NTB-DPA-AFP

Hovedstaden Kievs ordfører Vitali Klitsjko holdt en minneseremoni til ære for de mange som «på bekostning av egen helse og liv måtte kjempe mot konsekvensene av katastrofen».

Mer enn 600.000 mennesker hjalp til med å håndtere skadevirkningene av ulykken. Blant annet slukket de branner og ryddet bort bruddstykker etter eksplosjonen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer verdenssamfunnet til å samarbeide om atomsikkerhet og unngå at historien gjentar seg.

"Felles ansvar"

– Vår oppgave er å gjøre alt i vår makt for å bedre sikkerheten, slik at vi aldri får en lignende katastrofe i framtida, sa Zelenskyj.

– Historien går ikke bakover. Tsjernobyl er i dag en felles utfordring, og et felles ansvar for framtida og sikkerheten til planeten, la han til.

Mer enn 48.000 mennesker som ble rammet av katastrofen, bor i Kiev i dag. Blant dem er folk som er blitt tvangsflyttet, samt både sivile og militære personer, som la ned en spesielt viktig innsats i timene og dagene etter katastrofen, og som gis store deler av æren for å ha begrenset både de umiddelbare og langsiktige skadevirkningene av den.

En ukrainsk general legger blomster på Tsjernobyl-monumentet i Kiev.

Fikk belønning

I anledning årsdagen fikk de alle en belønning verdt mellom 20 og 35 dollar, tilsvarende mellom 165 og 290 kroner.

Deler av atomkraftverket ble ødelagt da en reaktorkjerne eksploderte og smeltet i 1986. Ulykken førte til at tusenvis av mennesker ble skadd eller døde og titusenvis måtte flyttes, samt utslipp av store mengder radioaktivitet, som også nådde Norge. Området rundt kraftverket er fortsatt ubeboelig.

Regjeringen i Kiev har sagt at de ønsker å ta området mer i bruk i forbindelse med økonomiske prosjekter.

Spøkelsesbyen Pripjat med den eksploderte reaktoren, som er dekket over, i bakgrunnen. Titusenvis måtte flytte umiddelbart etter atomkatastrofen i 1986, og fortsatt er området rundt kraftverket ubeboelig.

Les mer om

  1. Tsjernobyl
  2. Ukraina
  3. Kiev
  4. Atomkraft