Statoil grillet om Angola-millioner

LUANDA, ANGOLA (Aftenposten): Statoils Angola-sjef vil fortsette å spørre om hvor det blir av det mystiske forskningssenteret selskapet har betalt 420 millioner kroner til.

Statoil har svært mye aktivitet i Angola, og har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter de ikke har sett noe til.

— Vi vil ikke slutte å spørre om dette, selv om den siste betalingen er gått, sa Statoils landsjef i Angola, Mark Courtemanche, da han møtte norsk presse i Angolas hovedstad Luanda mandag ettermiddag.

Fredag meldte Statoil i et brev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget at selskapet har betalt til sammen 420 millioner kroner siden 2012 til det statlige angolanske oljeselskapet Sonangol som et ledd i forpliktelser selskapet har påtatt seg i forbindelse med anskaffelse av oljelisenser i Angola, et av verdens mest korrupte land ifølge flere organisasjoner.

Ingen tegn til at senteret eksisterer

I brevet til kontrollkomiteen avviser Statoil at betalingene kan være i strid med korrupsjonsreglene, og redegjør for hvordan selskapet har fulgt opp betalingene som er gått.

Ifølge redegjørelsen har Statoil betalt totalt 4,6 milliarder kroner i signaturbonus i forbindelse med at selskapet skaffet seg oljelisenser utenfor Angolas kyst.

Statoil forpliktet seg også i kontrakten til å betale totalt 715 millioner kroner til ulike sosiale formål, samt bidrag til Sonangol Research and Technology Center. Men foreløpig er det ingen tegn som tyder på at senteret eksisterer annet enn på papiret.

Les også:

Les også

Statoil har betalt 420 millioner til mystisk forskningssenter i Angola

Saken løftes til høyere nivå

Siste innbetaling til senteret gikk i desember i fjor, og i brevet skrev Statoil at selskapet har bedt om et møte med ledelsen i Sonangol og Angolas oljedepartement for å etterspørre hvor det blir av senteret. Ifølge Courtemanche er det foreløpig ikke satt noen dato for møtet.

— Jeg spør jevnlig om dette i møter med forhandlingsmotparten min i Sonangol, men nå vil vi altså løfte dette til et høyere nivå, sier Courtemanche.Norsk og utenlandsk presse har stilt spørsmål rundt betalingene til det mystiske forskningssenteret siden 2013, men det var først da Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte brev til Tord Lien og ba ham redgjøre for Statoils oppfølging av betalingene at selskapet valgte å offentliggjøre hvor store summer som er betalt.

Les også:

Les også

Brende må svare for oljebistands-slakt

Angola er et svært fattig land med store oljeforekomster. Statoil er blant de største utenlandske aktørene i landet, hvor oljen først og fremst kommer de rike og mektige til gode.

Har holdt beløpet hemmeligStatoil har tidligere på Aftenpostens spørsmål avvist å svare på hvor store summer som er betalt, og har henvist til taushetsklausuler i kontrakten.

— Hva er endret, som gjør at selskapet velger å offentliggjøre tallene nå?

— Ingen ting er endret, men vi ble bedt av Olje- og energidepartementet om å gi en redegjørelse for de problemstillingene som er reist i komiteens brev, og mener det var naturlig å gi mer detaljert informasjon om dette nå, sier informasjonssjef i Statoil, Knut Rostad, som har fløyet ned til Luanda i anledning møtet.