Økonomi

Slik søker du i skattelistene for 2014

Natt til fredag er skattelistene for 2014 klare. Du får dermed mulighet til å sjekke inntekt, formue og skatt for naboen, sjefen eller statsministeren.

Det er fremdeles mulig å sjekke ligningsopplysningene til hvem man vil, men folk gjør det i langt mindre grad enn før. Vladimir Koletic - Fotolia

 • Carl Alfred Dahl
  Journalist

Skatteetaten jobber denne uken med å oppdatere de søkbare skattelistene. 2014-tallene blir klare natt til fredag.

For å sjekke inntekt, formue og skatt må man logge inn med MinID på Skatteetatens nettsider, på samme måte som man logger seg inn for å sjekke selvangivelse og skatteoppgjør.

Interessen for å søke i skattelistene er kraftig redusert de siste årene. En viktig årsak til dette er et vedtak fra Stortinget i 2013. Da ble det bestemt at det skal loggføres hvem som søker opp hvem.

Du får vite hvem som sjekker deg

Dermed får naboen din se om du har sjekket skatteopplysningene hans, og du får tilgang til å se hvem som eventuelt har sjekket dine.

— Når du har logget deg inn for å søke i skattelistene er det en egen fane hvor du får statistikk over hvem som har søkt på deg.Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, skriver Skatteetaten.

Pressesjef Anne Kirkhusmo opplyser at 502.103 unike brukere har logget seg inn på skatteetaten.no og søkt i skattelistene siden 2013-listene ble lagt frem for cirka et år siden. De har tilsammen gjennomført 2.150.437 søk.

Det foregående året ble det til sammenligning gjort mer enn 16,5 millioner søk.

— Den nye ordningen som ble innført i fjor der det ikke lenger er mulig å gjøre anonyme søk i skattelistene har fungert etter hensikten. Ordningen har ført til at langt færre søker opp hva naboen eller kjenninger har hatt i inntekt, skatt eller formue, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en e-post.

Les også

I fjor droppet nesten alle å sjekke skattelistene

«Snokingen» er redusert, men fortsatt mulig

Han viser til at det fortsatt er mange som benytter seg av åpenheten rundt skatteopplysningene, men det gjøres langt færre søk i listene.

— Dette understreker at ny ordning har fungert etter hensikten, og at det er den såkalte «snokingen» som er redusert, mener Holte.

670.000 har det siste året sjekket hvem som har søkt på dem.

Men det er fortsatt mulig å søke opp folk anonymt. Varslingen om hvem som søker opp har nemlig skapt et marked for det som skattedirektøren omtaler som «snoking». Flere aktører tilbyr seg å søke på dine vegne – mot betaling. Tilbyderne Aftenposten har sjekket tar mellom 100 og 200 kroner pr. søk.

Du kan sjekke ligningsopplysningene til inntil 500 personer i måneden. Aldersgrensen for å søke i skattelistene er 16 år.

Tidligere i høst skrev Knut Olav Åmås om Norges anonyme overklasse, de nest rikeste. Det ble heftig debatt, og rikingene slo tilbake:

Les også

«Provoserende», «banalt», «spekulativt», «direkte feil»

Pressen mistet skattesøk, men lager saker

Nettutgavene til medier som NRK, VG og Aftenposten gjorde tidligere hele skattelistene tilgjengelige og søkbare for sine lesere. Den muligheten fjernet imidlertid Stortinget i 2011.

— Hensikten er blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene. Skattedirektoratet kan imidlertid ikke pålegge pressen å fjerne tidligere års skattelister. Kvaliteten på disse listene vil nødvendigvis bli dårligere jo eldre disse blir, skriver Skatteetaten.

Men medier som ønsker det, kan få tilsendt de komplette skattelistene til redaksjonelt bruk.

Aftenposten, og trolig også andre medier, vil imidlertid bruke skattelistene til å lage redaksjonelt stoff. Aftenposten vil for eksempel komme med saker om hvem som bidrar med flest skattekroner, hvordan formuene er fordelt rundt om i landet og i hovedstaden, og hvor stor inntekt, formue og skatt maktpersoner er ført opp med.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Skatter og avgifter

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Slik søker du i skattelistene

 2. ØKONOMI

  Slik leser du skattelistene

 3. ØKONOMI

  Sjekk skattetoppene i din kommune

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Slik leser du skattelistene: Tallene viser ikke hele sannheten

 5. ØKONOMI

  Han tjente og skattet mest i Norge i fjor

 6. ØKONOMI

  Solberg tjener mest - og er rikest - i regjeringen