Koronaviruset sendte børsene ned verden over

Frykten for at koronaviruset skal spre seg globalt skaper uro i markedene. Det sendte børsene ned verden over.

Da New York-børsen stengte klokken 22.00 norsk tid, viste de røde tallene at industriindeksen Dow Jones hadde falt med 3,56 prosent.

Da New York-børsen stengte klokken 22.00 viste de røde tallene at industriindeksen Dow Jones hadde falt med 3,56 prosent. Det er det største Dow-fallet siden februar 2018, skriver CNBC.

Den bredere S & P 500-indeksen falt 3,4 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-børsen falt 3,7 prosent.

– Markedet har vært håpefullt rundt spredningen av koronaviruset, sier sjefmarkedstrateg Quincy Krosby i Prudential Financial til CNBC.

– Den håpefulle linjen blir testet i dag, legger han til.

Kraftig fall i Oslo også

Oslo Børs åpnet med et kraftig fall mandag formiddag. Etter halvannen times handel har hovedindeksen falt hele 3,5 prosent til 904,2 poeng.

Ved stenging 16.30 mandag ettermiddag var hovedindeksen ned 4 prosent.

Sjefstrateg i Nordea Wealth Management, Erik Bruce følger situasjonen tett. Han sier fabrikker i Kina er stengt, konsumenter holder seg hjemme, og antall reisende har gått kraftig ned i landet.

Nå frykter markedet at dette også kan skje i andre land.

Denne traderen som ble avbildet på New York-børsen mandag ser tilsynelatende noe skeptisk ut.

Kan være starten på noe mer

Kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets, Pål Ringholm, sier til Dagens Næringsliv (DN) at han tror dagens børsfall er starten på en korreksjon. En korreksjon er betegnelsen på et børsfall på mellom 10 og 20 prosent.

– Det er en betydelig halerisiko som markedet ikke har priset inn, sier Ringholm til næringslivsavisen.

Han tviler også på smittetallene fra det Afrikanske kontinent er riktige.

– Jeg nevner for øvrig at det ifølge tallene er én person – én – som er smittet i hele Afrika. For å si det forsiktig tipper jeg dette ikke er riktig når jeg ser daglige flypassasjerer fra Kina til Afrika, sier Ringholm til DN.

– Kinesisk fenomen

– Det er et kraftig børsfall verden rundt. Markedet har trodd viruset kun har vært et kinesisk fenomen, men over helgen har det kommet tall på økt smitte i andre land. Frykten for ytterligere spreding er det som senker markedene.

Fallet i Oslo kommer etter en markant nedgang ved de fleste børsene i Asia. Handelen der preges av nyheter om at koronaviruset har spredt seg og flere er meldt døde.

I morgenrapporten for Norge fremhever Nordea at situasjonen trolig blir verre før den kan bli bedre.

– Markedet priset inn et «V»-formet forløp, der korona kun ville gi en midlertidig effekt før veksten etter et kvartal skulle komme kraftig tilbake. Dette bildet ser ut til å stå for fall. Over helgen har antallet nye tilfeller utenfor Kina steget betydelig, blant annet i Sør-Korea, Italia og Iran. Det gir ny frykt i markedet for at effektene av Corona-viruset blir mer enn kun ett kvartal. Og trolig har markedet rett, heter det, ifølge NTB.

Børsfall over hele Europa

Ved de toneangivende børsene i Europa går det også bratt nedover. I London har FTSE 100-indeksen falt 3,1 prosent, mens CAC 40 i Paris og DAX 30 i Frankfurt har falt henholdsvis 3,5 og 3,7 prosent.

I Italia, som mandag kunne melde om nok et virusdødsfall, er det satt i verk en rekke tiltak for å hindre smitte. Ved børsen i Milano har FTSE MIB-indeksen falt hele 4,4 prosent.

Bruce forklarer at Oslo Børs er tett knyttet opp til det internasjonale markedet. Han trekker spesielt frem børsens store vekt av råvareselskaper.

– Oljeprisen faller kraftig. Det rammer naturligvis Norge. I tillegg er norske bedrifter avhengig av verden, og når etterspørselen der ute synker vil det gi utslag, sier Bruce.

Tror markedet vil hente seg igjen

Sjefstrategen sier det er vanskelig å si nøyaktig hvordan situasjonen vil utvikle seg. Han er derimot trygg på at markedet vil komme tilbake om ikke for lenge.

– Det kan se ut som Kina har kontroll. Jeg tror at på sikt vil man se igjennom viruset og økonomien vil komme tilbake, sier Bruce.