Økonomi

Pokémon Go puster Snapchat i nakken

Det nye mobilspillet blir brukt av ranere, har ført til oppdagelsen av et lik, og utviklerne har måttet svare for spillets fulle tilgang til privat informasjon.

Det nye mobilspillet Pokémon Go bruker dine omgivelser som en del av spillopplevelsen.
 • Steffen Pedersen Øberg

I forrige uke ble mobilspillet Pokémon Go lansert i landene USA, Australia og New Zealand. Siden da har amerikanske medier og sosiale medier vært fulle av omtaler av spillet.

Onsdag ble det klart at Pokémon Go har vippet Candy Crush av pinnen som USAs mest populære mobilspill noensinne. Torsdag steg Nintendo-aksjen ytterligere 16 prosent etter åpning av Tokyo-børsen, skriver NTB.

Dermed har Nintendo-aksjen økt med over 50 prosent siden lanseringen av spillet. Det tilsvarer en økning i verdi på 7 milliarder dollar.

Puster Snapchat i nakken

IfølgeMashable har spillet nå over 21 millioner daglige brukere, og puster dermed giganter som Twitter, Snapchat og Google Maps i nakken når det gjelder aktive brukere.

Til tross for at spillet kun er lansert i noen få land,ble spillet lastet ned 7,5 millioner ganger de fem første dagene, ifølge Adweek.

Ifølge Amobee Brand Intelligence, sitert i Adweek, ble nesten to millioner tweets blitt postet med hashtaggen #PokemonGo mellom 6. og 10. juli.

Den første utgaven av den populære spillserien ble utgitt i 1996 og har siden kommet i flere versjoner. Med Pokémon Go får spillerne ved hjelp av en kombinasjon av kart, mobildata og 3D-grafikk mulighet til å fange de digitale monstrene i sitt eget nærmiljø.

Les også

Aftenposten anmelder: Dette er Nordens beste mobilspill

Ranere har brukt spillet til å legge feller

Nettopp spillets kombinasjon av en virtuell verden med den virkelige verden har ført til en rekke spesielle hendelser.

 • For å fange pokémon må folk gjerne ut av huset, og folk på jakt etter digitale monstre, har krasjet i trær og svingdører.
 • Spillet har også ført til enkelte mer alvorlige hendelser. Slate skriver at væpnede ranere har brukt spillet til å lure spillere til isolerte områder.
 • Da 19 år gamle Shayla Wiggins dro på jakt etter vann-pokémon nær Big Wind River i Qyoming oppdaget hun et lik, skriver CNN.
 • Spillet har også ført til farlige situasjoner, som når noen figurer dukker opp på panseret på biler eller i veikryss.

Utviklerne har imidlertid lagt inn én viktig sikkerhetsanordning: du kan ikke spille mens du kjører. Spillet krever at du holder en fart på under 30 kilometer i timen.

Leter etter Pokémon ved Holocaust-museum

Det faktum at spillerne må ut av huset for å spille har også ført til uønskede hendelser.

Holocaust-museet i Washington i USA har bedt folk om å frastå fra å fange pokémon på deres område, skriver Washington Post.

Tidlig søndag morgen, lokal tid, oppstod det bråk mellom beboere i et leilighetskompleks i Sydney og hundrevis av spillere som samlet seg for å fange Pokémon. skriver Daily Mail. Etter det beboerne betegnet som «fullstendig kaos,» ble politiet tilkalt for å be folk flytte seg fra område.

Les også

Mobilspillet Pokémon Go får folk til å tryne og gå på trær

Kan lese spillernes e-poster

Utgiverne har også måttet svare på spørsmål om personvern etter at det ble klart at spillet på iOS har muligheten til å få full tilgang til folks google-konto.

Ifølge CNN fikk Niantic tilgang til å lese spillernes e-post dersom de brukte sin google-konto til å opprette bruker.

I en uttalelse mandag skriver selskapet at det hele skyldes en feil, og at de nå arbeider med å redusere spillets tilgang til privat informasjon.

Kommer snart til Norge

Lanseringen for resten av verden skal ha blitt forsinket av at serverne ikke har taklet den store pågangen. Men for nordmenn som venter på å få prøve spillet selv, skal utgivelsen internasjonalt være like om hjørnet, ifølge Business Insider.

Det finnes dog måter å få innstallert spillet på i Norge allerede nå. Her kan du lese om da Aftenposten var med på pokémon-fangst i Frognerparken.

For enkelte har ventetiden blitt overveldende. En australsk mann fikk sparken fra selskapet han jobbet hos i Singapore etter at han skrev en Facebook-post hvor han klaget over at spillet ikke er tilgjengelig i landet, skriver BBC.

Les også

 1. Japansk tegnefilm - mer enn Pokémon

 2. Google vil la mobilen 3D-skanne omgivelsene dine

 3. Frykt for høyere priser på mobil og bredbånd

Les mer om

 1. Teknologi
 2. Spill
 3. Dataspill