Økonomi

Nå vinker Kjos farvel til SAS

Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan nå takke SAS for kampen om å være Skandinavias største flyselskap. I juli hadde Kjos en avstand til SAS på nesten en halv million passasjerer.

Bjørn Kjos og Norwegian har plassert seg i førersetet i Skandinavisk luftfart.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

I sommerens heteste reisemåned fraktet 70-års jubilanten SAS 2,4 millioner passasjerer. Det er rekordtall for SAS:

Aldri noen gang har selskapet hatt så mange passasjerer på en enkelt måned, og på de interkontinentale rutene er veksten i antall reisende rekordstor fjerde måneden på rad.

  • LES OGSÅ: Når er Norwegian større enn SAS på Oslo Lufthavn

Norwegian vokser mest utenfor Skandinavia

Det hjelper imidlertid lite i kampen mot Norwegian.

For noen dager siden kunne nemlig Kjos legge på bordet en oversikt som viste at selskapet i juli fraktet 2,9 millioner passasjerer.

Dermed har Norwegian befestet sin posisjon som det ledende Skandinavia-baserte flyselskapet, med et passasjerovertak i juli på SAS på 446.000 reisende.

Det som ser ut til å bli et endelig overtak for Norwegian kom i mai. Siden da har Norwegian vært større enn SAS hver måned, etter at SAS lå hårfint foran Norwegian i april.

Forskjellen mellom de to selskapene er imidlertid at SAS’ vekst kommer utelukkende fra satsingen i det skandinaviske markedet, mens Norwegians vekst skjer ute i Europa og i USA.

Knalltall for SAS

Selv om Norwegian rykker fra, kan sjefen for SAS, Rickard Gustafson, glede seg over en rekordsterk trafikkøkning i juli på 5,9 prosent i forhold til samme måned i fjor.

– Trafikktallene for juli er solide, og viser at vårt tilbud til markedet er både attraktivt og konkurransedyktig. Det er spesielt gledelig at publikums svar på vårt økte langdistansetilbud og fritidsrettede ruter i Europa har vært så sterkt, sier Gustafson.

Både hos SAS og Norwegian har det vært fulle fly i juli.

Norwegians vekst størst utenfor Skandinavia

SAS hadde en kabinfaktor som forteller at det satt betalende reisende i 88 av 100 seter gjennom hele måneden, det høyeste månedstallet SAS har registrert noen gang. Hos Norwegian var det enda færre ledige seter, her var 94 av 100 seter solgt.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier selskapet er svært fornøyd med passasjerveksten, og understreker at Norwegians satsing også skjer langt utenfor Skandinavia:

– Den største veksten kommer på våre langruter mellom Europa og USA, særlig ut fra London Gatwick, sier han.

Les mer om

  1. Gardermoen
  2. Fly
  3. Luftfart