Økonomi

EU-kommisjonen om Neelie Kroes: - Vi har ikke en hemmelig politistyrke som kan sendes til Bahamas for å finne info som vi ikke er blitt gitt

BRUSSEL (Aftenposten): Flere reagerer sterkt på at tidligere EU-kommissær Neelie Kroes ikke oppga styrevervet hun hadde i et selskap på Bahamas. EU-kommisjonen undersøker saken.

EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas opplyser at de vil undersøke Neelie Kroes' koblinger til Bahamas-selskapet Mint Holdings Ltd.
 • Øystein Langberg
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Stine Barstad
  Journalist

Onsdag avslørte Aftenposten og flere internasjonale medier at Neelie Kroes satt i styret i et selskap i skatteparadis samtidig som hun var EU-kommissær.

Nå har EU-kommisjonen sendt brev til Kroes der de ber om mer fakta om opplysningene som ble avdekket gjennom dokumentlekkasjen Bahamas Leaks.

– Vi vil undersøke saken og vurdere vilkårene for videre skritt, svarer EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas på spørsmål om Kroes kan vente seg sanksjoner, som for eksempel kutt i pensjonen.

 • Bakgrunn: Hun var EU-topp i ti år. Samtidig hadde Neelie Kroes styreverv i et anonymt selskap i skatteparadis.

Mener «Steely Neelie» må få tøffe sanksjoner

Alle EU-kommissærer er gjennom et etisk regelverk («code of conduct») forpliktet til å oppgi alle økonomiske interesser, inkludert styreverv, inkludert 10 år tilbake i tid. Kroes oppga aldri styrevervet på Bahamas, men erkjenner at hun burde ha gjort det.

På spørsmål rundt hvilke rutiner EU-kommisjonen har for å sjekke opplysningene som kommissærene oppgir, svarer kommisjonens talsperson at de må stole på de erklæringene kommissærene kommer med.

– Vi har ikke en hemmelig politistyrke som kan sendes til Bahamas eller andre steder for å finne informasjon som vi ikke er blitt gitt, sier Schinas.

Reaksjonene har også vært sterke fra partigrupperingene i EU-parlamentet.

«Steely Neelie» må få tøffe sanksjoner, skriver GUE/NGL, som representerer partiene lengst til venstre, med henvisning til et kallenavn hun fikk mens hun var konkurransekommissær.

EUs antikorrupsjonsorgan, OLAF, som også har ansvar for å etterforske rolleblandinger og mislighold blant EU-topper, ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Ber EU forbedre sitt etiske regelverk

Parlamentsmedlem Fabio De Masi, som er visepresident i komiteen som ble nedsatt etter Panama Papers-avsløringene, tar til orde for at de også skal granske Bahamas Leaks.

S&D, grupperingen som representerer de tradisjonelle sosialdemokratiske partiene, ber EU gjennomgå og forbedre sitt etiske regelverk.

– Som mange EU-borgere er jeg sjokkert over de nye avsløringene, sier S&Ds leder Gianni Pittella.

Han viser til at tidligere president i EU-kommisjonen Manuel Barroso nylig annonserte at han blir styreleder for storbanken Goldman Sachs International.

– Barroso har allerede svekket renommeet og troverdigheten til kommisjonen. Nå har vi et tidligere medlem av Barrosos team som er nevnt i Bahamas Leaks, og som risikerer å ødelegge omdømmet til de europeiske institusjonene ytterligere, sier Pittella i en pressemelding.

– Særlig stort krav til uavhengighet

Også den norske professoren Jarle Trondal ved Arena, senter for europaforskning, synes det er verdt å diskutere hvor godt EUs etiske retningslinjer faktisk fungerer.

– Gode, etiske retningslinjer er helt avgjørende for kommisjonens eksistens som internasjonal, utøvende myndighet. Det er det som gjør EU-kommisjonen til noe annet enn alle andre byråkratier, sier Trondal.

Professoren mener forutsetningen for EU-kommisjonens virke er under press hvis man ikke oppfyller kravene til uavhengighet og åpenhet.

– Man kan si at kravet til uavhengighet er særlig stor for kommissærene i forhold til nasjonale politikere. De blir ofte kritisert for det motsatte.

De er såpass lite populære i utgangspunktet at de nesten må overdrive dette med åpenhet og uavhengighet for å veie opp for det. EU kan av noen oppfattes som en relativt skjør institusjon og blir lett utsatt for kritikk, sier han.

Vil få på plass skatteparadis-«svarteliste»

Den konservative blokken EPP, som er størst i EU-parlamentet, mener det er viktig ikke å trekke forhastede slutninger og at avsløringene representerer «et strukturelt problem» og ikke er «en skandale knyttet til individer».

EPP tar i likhet med de andre til orde for å få på plass EUs «svarteliste» over skatteparadiser så fort som mulig.

Flere internasjonale navn knyttes til Bahamas:

Kritikk mot Storbritannias innenriksminister

Også i Storbritannia kreves det svar etter at det kom frem at innenriksminister Amber Rudd har hatt styreverv i to selskaper på Bahamas før hun gikk inn i politikken.

Rudd forsvarte David Cameron i april, da det ble kjent gjennom Panama Papers at han hadde hatt aksjer i farens investeringsselskap på Bahamas. På spørsmål da om hun selv hadde verdier i skatteparadis, svarte hun «Nei, jeg har ikke det». Hun nevnte ikke at hun hadde hatt verv i Bahamas-selskaper.

– Det er flaut for Theresa Mays Konservative parti at enda en erfaren politiker knyttes til avsløringer om skatteparadiser. Folk vil spørre seg hva som er sannheten, og de fortjener et svar fra Amber Rudd, sier Labours skyggeminister Jon Ashworth, ifølge The Telegraph.

Les mer om

 1. Bahamas Leaks
 2. EU-kommisjonen
 3. EU
 4. Skatteparadis
 5. Bahamas
 6. Bahamas Leaks