Økonomi

Ber jobb­søkere gjøre jobben skikkelig

Daglig leder Camilla Mæland i Right Skills har færre jobber å fordele, men ikke fått mindre å gjøre av den grunn: Bemanningsbyrået får nemlig flust av e-poster av jobbsøkere.

Camilla Mæland i Right Skills mener jobbsøkere må gjøre en grundigere jobb med søknader og cv-er.
  • Tekst
  • Frode S. Lindboe

- Problemet er at vi daglig får henvendelser fra kandidater som hverken har tatt seg bryet med å skrive en søknad eller tilpasse cv-en. Og blant dem som sender inn en søknad, er det mange som bare har gjort den helt generell og ikke rettet den mot stillingen de søker på, sier Mæland til Stavanger Aftenblad.

Hun merket seg en sak i Aftenbladet nylig om en jobbsøker som hadde sendt 100 søknader uten å lykkes. Han fikk ikke engang svar på søknadene.

Krevende

- Å være jobbsøker er krevende. Du er nødt til å bruke den tiden det tar å skrive en skikkelig søknad, og det er helt nødvendig å fortelle hvorfor akkurat du vil passe i jobben som er ledig. Trekk frem dine kvaliteter, erfaringer og faglige sterke sider som vil være nyttig for den aktuelle bedriften. Du må altså selge deg inn spesifikt til jobben du søker på, sier hun.

Hun frykter at mange jobbsøkere må brenner broer underveis. Får bemanningsbyrået inn en dårlig søknad eller to fra en person, prioriterer de knapt å se på den tredje henvendelsen fra samme person. Hun forteller om søknader som er stilet til feil bemanningsbyrå, søknader som er på engelsk selv om utlysningsteksten er på norsk, og omvendt.

- Og så hadde vi nettopp en som sendte inn søknad. Jeg sa vi måtte ha cv-en hans i et annet format; i word. Til svar fikk jeg at det orket ikke han å gjøre. Det var derfor han tok kontakt med sånne som oss. Det er jo ikke slike folk vi kan selge inn til våre kunder, sukker Mæland.

Er du kvalifisert?

Hun ser dessuten at rundt 30 prosent av søkerne prøver å få jobber de ikke er kvalifisert til. Langt derifra.

- Det er noe med å være litt selvkritisk. Nå er det mange arbeidsledige. Bedriftene får tak i kvalifisert arbeidskraft mye lettere enn tidligere. Dersom du ser at du ikke er kvalifisert, trenger du ikke å bruke tid på å søke en gang, råder Mæland. Hun forstår at folk uten jobb kan bli desperate, men maner til realistiske forventninger.

- Men kravene er alltid store i stillingsannonser, knapt noen oppfyller alle?

- Det er riktig, og tidligere var det gjerne nok å tilfredsstille ett punkt. Nå bør du gjerne ha åtte av ti for å være aktuell, sier Mæland.

Hun råder folk til å være forsiktig med å skifte både bransje og fag.

- Det er ikke rette tiden for å søke seg over til helt til andre beitemarker.

- Alle permitterte og oppsagte i oljebransjen kan vel ikke forvente å komme seg inn i bransjen igjen?

- Nei, men da må de i alle fall ta med seg det de kan fra oljebransjen over i en annen bransje. De må holde på faget sitt. Hvis ikke, snakker vi omskolering.

Tror på bedring

Hun opplever arbeidsmarkedet i Stavanger-regionen som ekstremt spesielt nå, men tror det vil bli en bedring i 2016.

- Mange bedrifter har kuttet til beinet. Når det nå kommer oppdrag, må de bemanne opp. Trolig mest i form av prosjektstillinger og vikariater. Det gir håp for neste år, sier Mæland.