Økonomi

Skatteetaten skal lete etter juks i de lekkede dokumentene

Skatteetaten og Økokrim synes de hemmelige dokumentene fra skatteparadiset Luxembourg er svært interessante. Nå skal de undersøke dem for å finne ut om norske selskaper har begått lovbrudd.

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

— Dette er en typisk sak der skattemyndighetene vil gå inn i dokumentene for å finne ut om noen norske selskaper har tråkket over grensen. Vi starter ikke etterforskning på dette tidspunktet, men vil avvente en eventuell tilbakemelding fra Skatteetatens undersøkelser, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng, avdelingsleder for skatte-, avgifts- og konkursavdelingen i Økokrim.

**Aftenposten har i dag fortalt hvordan norske selskaper i det skjulte

Les også

driver med omfattende skatteakrobatikk

. Avsløringen kommer som en følge av en gigantisk lekkasje av 28.000 sider med konfidensielle skatteavtaler. Bak lekkasjen står International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som har samarbeidet med over 80 journalister i 26 land for å undersøke de svært kompliserte, hemmelige skatteavtalene.**

— Skatteetaten bruker et bredt spekter av kilder i sitt kontrollarbeid, og vil også være interessert i denne databasen, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Han sier at det kan gi nyttig bakenforliggende informasjon, og kunne gi et bedre bilde av aktiviteten til de multinasjonale selskapene som er omtalt.

— Men vi må understreke at det er langt fra å se på informasjonen, til å foreta en anmeldelse til Økokrim.

Les også:

Les også

Gigantisk lekkasje viser hvordan de rikeste unngår milliarder i skatt

Økokrim: — Svært interessante dokumenter

— Luxembourg er et av de vanskeligste landene vi jobber opp mot. Å få innsyn i slike skatteavtaler er svært vanskelig for oss, selv når vi etterforsker alvorlig kriminalitet. Derfor er de lekkede dokumentene oppsiktsvekkende, og er selvsagt veldig interessante for oss, sier Nordeng.

Han er ikke overrasket over at slikt skattejuks forekommer, men er overrasket over omfanget. Lekkasjen har blant annet vist at 340 selskaper, blant annet Ikea, har overført flere hundre milliarder dollar til Luxembourg, og dermed spart milliarder av kroner i skatt.

— Det foregår tydeligvis i et større omfang og mer systematisk enn man skulle tro. Dessverre har vi store utfordringer med å etterforske slike saker. Med en gang vi nærmer oss Luxembourg, får vi store utfordringer med å følge sporet videre.

Andre skatteparadis åpner opp

Til tross for utfordringene med Luxembourg, mener Økokrim det blir stadig vanskeligere å gjemme seg for de som jukser med skatten.

— De siste ti-femten årene har mange skatteparadis åpnet veldig opp for oss. Vi har nå god kontakt med politi- og påtalemyndighetene flere steder, blant annet i Sveits, Isle of Man, Jersey og de andre kanaløyene. Så kampen mot skatteparadisene og slike forhold går heldigvis riktig vei, sier Nordeng.

- Skal hindre dobbel skatt

Det svenske oppkjøpsfondet IK Investment Partners skriver i en e-post til Aftenposten: "IK har holdingselskap i Luxembourg for å sikre at fondsinvestorene ikke betaler skatt på samme inntekt to ganger (bare én gang i de respektive investorenes hjemland). Vi kunne gjerne ha hatt våre holdingselskaper i Holland, Sverige eller Storbritannia, men har valgt Luxemburg da det lenge har vært et veletablert finansielt sentrum".

IK skriver at selskapene de eier selvsagt betaler skatt i landene de driver i.

Oppkjøpsfondene består av en rekke enkeltfond der investorer kan kjøpe andeler og håpe på god avkastning. Partnerne som eier og driver fondene får andeler av avkastningen, i tillegg til at de som regel investerer egne penger i fondene.

Tannlege Gard Lauvsnes, som grunnla og senere solgte Colosseumklinikkene, ønsker ikke å kommentere saken.

Oppkjøpsfondet Nordic Capital skriver i en e-post til Aftenposten at "det primære formålet med holdingselskapet i Luxembourg er å unngå dobbeltbeskatning for internasjonale investorer i Nordic Capitals fond. (...). Fondenes investorer er skattepliktige i sine respektive hjemland, først og fremst USA. "

Nordic Capital skriver også at "vi synes (det) er positivt" med bindende forhåndsbeskjed fra skattemyndighetene i Luxembourg. "Det er bra å få klare beskjeder om hva som gjelder, slik at vi vet at strukturen ikke leder til dobbeltbeskatning for internasjonale investorer".

- Dokumentene ble tatt ulovlig

Seniorpartner Morten Blix i det norske fondet Herkules, som solgte Handicare til Nordic Capital, sier: - Vi hadde ikke innsyn i den selskapsstrukturen Nordic Capital brukte for å kjøpe Handicare.

PwC skriver i en uttalelse til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) at de avslørende dokumentene Aftenposten har fått tilgang til "ble tatt ulovlig av en tidligere ansatt i Luxembourg". PwC skriver videre: "Vi er forhindret fra å kommentere kundeforhold, men benekter enhver påstand om at det er noe upassende ved selskapets virksomhet".

Les også

  1. Oljefondet kutter skatten i Luxembourg

  2. EU gransker Luxembourgs hemmelige skatteavtaler

  3. Her er de hemmelige skatteavtalene som gjør at Europa går glipp av milliarder

  4. Norske tannleger i avansert skatteakrobatikk