Matbransjen er enig om å fjerne mettet fett fra maten din

Mens dagligvarebransjen konkurrerer om å ha den billigste julematen, maner helseministeren til at vi må kutte mettet fett i maten.

10 gram smør må hver av oss kutte ut hver dag om vi skal nå målet til helseminister Bent Høie om å redusere kostholdet med mettet fett med 5 gram. I en Tine porsjonspakke er det 12 gram smør.

Til tross for all den fete julematen kjedene kjemper om å selge billigst mulig, har de også kommet med et forslag til helseminister Bent Høie om hvordan de skal være med å bidra til at vi reduserer mettet fett i kosten vår.

Under et møte i Helsedepartementet onsdag, ble hele bransjen enige om å samarbeide om et sunnere Norge.

I dag er rundt 15 prosent av energien vi får i oss mettet fett, mens anbefalt inntak er maks 10 prosent. Bransjen er blitt enige om å redusere dette til 13 prosent.

5 gram fett eller 10 gram smør

Det utgjør 5 gram mettet fett pr. person pr. dag. Eller som Høie forklarer til Aftenposten:

— Det er det samme som 10 gram smør pr. person hver eneste dag.

I en porsjonspakke smør fra Tine er det 12 gram, så litt mindre enn dette bør du kunne kutte ut hver eneste dag dersom Høie skal nå sine mål.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Han tror ikke det er mulig å gjøre dette uten å få med seg dagligvarebransjen. Det er i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter han nå vil at bransjen skal ta noen grep.— Dette har mye å si for folkehelsen. Blant annet tror vi det kan redusere antall hjerteinfarkt med 500 i året, sier Høie etter møtet med bransjen.

- Folk skal få kose seg i julen

Han minner om at de tidligere har jobbet aktivt for å redusere saltet, nå er de i gang med å redusere mettet fett og samtidig ble de enige om å se hvordan de kan redusere sukkerinnholdet.

— Jeg er for priskonkurranse. Vi vil ikke tilbake til da myndighetene satte prisene. Folk skal få kose seg i julen og det er mange som ellers ikke ville hatt mulighet til å kjøpe alt som nå får den muligheten. Det er dessuten ikke det vi spiser mellom jul og nyttår som er det viktigste, men det vi spiser mellom nyttår og jul, sier helseministeren.

  • Priskrigen på julemat har preget hele desember, mens Meny valgte å hoppe av priskrigen.
    Han legger til at vi ikke må glemme at det også foregår priskonkurranse på frukt og grønt og nøkkelhullsprodukter.

— Nå ser vi et godt samarbeid mellom både leverandører og kjeder, og det må til for å oppnå de målene vi har satt nå.

- Høie utfordrer oss

Også Norgesgruppen, som eier kjedene Meny, Kiwi, Spar og Joker og har 40 prosent markedsandel innen matbutikkene her i landet, skrøt av samarbeidet i denne saken.

— Her må vi som bransje jobbe sammen. Jeg synes Høie har en seriøs tilnærming til hvordan vi skal bidra til å bedre folkehelsen. Han utfordrer oss, og det må vi tåle, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen.

  • Slik tjener matkjedene pengene.Ei krone her og ei krone der.
    Han innrømmer at det er mange dilemmaer i bransjen, særlig nå med priskrigen på julemat sett opp mot å skulle redusere mettet fett. Han snakker seg imidlertid ganske fort ut av det med å love enda flere nøkkelhullsprodukter i tiden fremover.

Orkla kuttet 59 tonn i 2015

Også Orkla var fornøyd med møtet. Orkla er den største merkevareleverandøren i norsk dagligvare og eier blant annet Grandiosa, Stabburet, Nora, Idun, Toro og Nidar. Konserndirektør for kommunikasjon Håkon Mageli sier til Aftenposten at de siden 2008 har redusert innholdet av mettet fett med 1960 tonn. Bare i 2015 ble mengden mettet fett redusert med 59 tonn.

— I dag kommer 3–4 prosent av forbruket av mettet fett i Norge fra Orklaprodukter. Det tilsvarer 3000–3500 tonn pr. år, sier Mageli som påpeker at Orkla jobber mye for å finne alternativer til forbrukeren. Mesteparten av reduksjonen er i produkter som har hatt palmeolje som ingrediens.

Av konkrete produkter nevner han at de har gjort mye med Smash og Polly, der palmeolje er erstattet med alternativt fett.

  • Vi er allerede i gang med sukker, sier Mageli og er klar over at 6–7 prosent av sukkerforbruket i Norge kommer fra hans selskap. Her har de jobbet med å finne erstatningsprodukter, blant annet nye safttyper.

Orkla har blant annet redusert saltet i Toros ferdigsupper, i pizza Grandiosa, Kims Bamser og chips. I tillegg har de redusert salt og mettet fett i Stabburets Leverpostei, noe som gir et årlig redusert forbruk av salt på ca 5 tonn og mettet fett på 80 tonn.

Tine: – Mer lettprodukter

Tine er et av selskapene som har mye mettet fett i sine produkter. Konsernsjef Hanne Refsholt sier til Aftenposten at de jobber med å gi forbrukerne valgmuligheter.

— Vi vil gi forbrukerne et alternativ med lettprodukter. Det har vært veldig vellykket innen drikkeproduktene våre, samt yoghurt og kesam, sier Refsholt.

Når det gjelder lettoster har Tine ikke lykkes så bra.

— Tine har også et bredt utvalg av lettost, men disse produktene har ikke forbrukerne valgt i samme grad. Det har noe med konsistens og smak som blir annerledes når fettet fjernes. Det er noe vi jobber med og tror at vi skal kunne lykkes med, sier Tine-sjefen.