Økonomi

Afrika på høygirlokker til seg norske bedrifter

Mens Europa sliter i gjeldsgjørma og har lav økonomisk vekst, fosser Afrika frem. Det nederlagsdømte kontinentet trekkes nå frem som investorenes våte drøm – også for norsk næringsliv.

Norske Green Development leverer etanolovner til Afrika. Etiopiske Hasna er blant dem som har tatt ovnen i bruk. Ashden sustainable solutions

 • Gunhild M. Haugnes

Krig, underernærte barn, fattigdom, Aids, korrupsjon. Dette er ikke hele sannheten om dagens Afrika. De siste 10–15 årene har det skjedd mye positivt i verdensdelen, som nå betegnes som den nye økonomiske vekstmotoren.

Nå viser også norsk næringsliv en økende interesse for å satse i Afrika. Det merker statlige Norfund, som har investert i Afrika i en årrekke. Ifølge Norfund-sjef Kjell Roland tar nå stadig flere norske bedrifter kontakt for å søke råd.

— Norge misset Kina-bølgen på 90-tallet. Nå har vi en Afrika-bølge, konstaterer han.

- Ta av Afrika-brillene

— Det er på høy tid at vi tar av oss de gamle Afrika-brillene. Det er mye mindre risikabelt å satse i Afrika enn det man tror. Det varierer selvfølgelig mye fra land til land og man må ta sine forholdsregler. Men det er lettere enn i BRIC-landene, mener Roland.

BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina) har de siste årene blitt trukket frem som de nye fremvoksende økonomiene.

Norfunds prosjekter i Afrika har vært mest lønnsomme. Her har avkastningen vært i snitt 11 prosent i året i perioden 1997 til 2010, mens avkastningen var 2 og 5 prosent i henholdsvis Latin-Amerika og Asia.

Selv om de aller fleste afrikanske land fortsatt skårer dårlig på Transparencys korrupsjonsindeks mener Roland den er blitt mye mindre. I tillegg mener han korrupsjonen har endret karakter – fra å være offentlig ansatte som stanser all utvikling hvis de ikke får penger til "smørekorrupsjon", hvor man blir premiert for å skape utvikling.

Miljøvennlig ovn

Han mener det er fullt mulig å gjøre business uten korrupsjon.

Det mener også Ole Sæthre i det nystartede selskapet Green Development, som sier det blir respektert at de sier nei til korrupsjon. Selskapet, som har spesialisert seg på fornybar energi i u-land, har nylig etablert seg i fire land i Afrika. Madagaskar er den største satsingen.

Forretningsideen er å redusere utslipp av CO2 og få klimakvoter som så selges i markedet. Blant annet har selskapet utviklet en ovn, som går på etanol (alkohol). Produksjonen av etanol skjer i landsbyene, hvor man benytter avfallsproduktet melasse fra sukkerproduksjonen.

I dag er det vanlig å bruke ved og kull til koking i afrikanske husholdninger.

— Etanolovnen fører til mindre forurensing og gir bedre inneklima – noe som igjen sparer liv. Den bidrar også til å bremse avskogingen, sier Sæthre som mener Afrika byr på mange muligheter.

— Fordelen er blant annet at det er lave kostnader og ingen tidsforskjell. Mange er også gode i engelsk og godt vant med europeere, sier han.

Vellykket delegasjonstur

Green Development var blant bedriftene som var med regjeringens store næringslivsdelegasjon til Afrika i november. Virke (tidligere HSH), som ledet deltagerne innen handel, er svært godt fornøyd med Afrika-besøket.

— Ja, flere av virksomhetene i vår delegasjon oppnådde konkrete resultater i form av avtaler. Vi må alltid vurdere om det er verdt å bruke penger på denne typen besøk. Denne gangen var det virkelig verdt det, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Klerck Nilssen i Virke.

Flere norske bedrifter har satset i Afrika en årrekke, som Statoil og Jotun. Men handelen mellom Norge og Afrika er foreløpig ikke særlig høy. Både importen fra og eksporten til afrikanske land er under 10 milliarder kroner ifølge Statistisk sentralbyrå.

Fra håpløshet til soloppgang

Det anerkjente økonomitidsskriftet The Economist hadde i 2000 en forside med tittelen "The hopeless continent" illustrert med et bilde av en ungdom med krigsvåpen. Siste utgave desember 2011 er overskriften "Afrika rising" illustrert av en gutt som løper inn i soloppgangen med en regnbuefarget drage formet som Afrika.

Dette illustrerer oppturen i Afrika det siste tiåret. Tallenes tale er klare. Ifølge det internasjonale pengefondet IMF økte bruttonasjonalproduktet (et lands samlede inntekter) i de afrikanske land i gjennomsnitt 5,5 prosent i året fra 2000 til 2010. Snittet totalt i verden var 4,4 prosent.

IMF tror at landene sør for Sahara får en snittvekst på 5,75 prosent neste år, for noen av landene spås en vekst på 10 prosent.

The Economist skriver at Afrika i dag minner mye om det Kina var for 30 år side og India for 20 år siden – selv om det understrekes at det trengs enda større vekst enn dagens for å få bukt med det alvorlige fattigdomsproblemet.

Middelklassen øker også i sterkt. Ifølge Standard Bank regner man med at rundt 60 millioner husholdninger tilhører middelklassen, noe man tror vil øke til 100 millioner i 2015. Man tror også at den såkalte forbrukerklassen, som har råd til mobiltelefon og skolegang for barna, vil øke sterkt. Fattigdommen er fortsatt stor i Afrika, men andelen fattige minker.

Det er forventet at befolkningen kommer til å dobles fra 1 til 2 milliarder i løpet av de neste 40 årene. Afrika har også en enda yngre befolkning enn Asia.

 1. Les også

  Norske sauer går foran

 2. Les også

  Afrikanske produkter blir nedprioritert

 3. Les også

  Gass følger silkeveien

 4. Les også

  Demokrati gir økonomisk forsprang

 5. Les også

  - Verdensøkonomien i fare

Nylig var en stor delegasjon fra regjeringen og norsk næringsliv på rundtur i Afrika. Her fra et møte i Angola hvor Elisabeth Klerck Nilssen og Alisdair Munro fra Virke og to representanter fra Chamber of Commerce and Industry deltar.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Aftenposten mener: Løfterik plan for afrikansk frihandel

 2. KRONIKK

  Bistand er ikke nok, næringslivet må med

 3. VERDEN

  Jacob Zuma skal gå av som partileder i ANC. Etterfølgeren kan bli hans ekskone.

 4. DEBATT

  Kort sagt, mandag 3. september

 5. KRONIKK

  Slik vokste Sør-Korea ut av fattigdom

 6. VERDEN

  30.000 mennesker er hjemløse etter riving av slum. De fikk bare to ukers varsel om at de måtte flytte.